Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dr. Maria Nițescu dezvăluie secretul metodei 5:2 pentru controlul greutății și a sănătății metabolice

Dr. Maria Nițescu dezvăluie secretul metodei 5:2 pentru controlul greutății și a sănătății metabolice

Maria Nițescu, medic nutriționist, a explicat cum putem să combinam alimentele astfel încât să ne menținem sănătoși din punct de vedere nutrițional, dar să ne bucurăm papilele gustative.

Dr. Maria Nițescu dezvăluie secretul metodei 5:2 pentru controlul greutății și a sănătății metabolice
de Claudia Popovici    |    14 Sep 2021   •   21:02

Potrivit medicului nutriționist Maria Niţescu, alimentația sănătoasă combina gustul dat de educație cu cel oferit de papilele gustative.

Şi pentru că există o multitudine de informaţii referitoare la alimentația sănătoasă cel mai căutat răspuns este: cum putem să ne menținem sănătoși din punct de vedere nutrițional, dar să ne bucurăm papilele gustative, întrebare la care medicul nutriționist Maria Nițescu oferă un răspuns prin metoda 5:2.

„Exista numeroase teorii referitoare la alimentația sănătoasă, fiecare dintre ele promovând anumite proporții ale macronutrientilor şi anumite categorii de alimente.

Cred însă ca este dificil spre imposibil să menții un anumit pattern alimentar toată viaţa. Acest lucru poate fi atins doar atunci când ai o stare de sănătate care nu iți permite să mănânci orice, necesitând un anumit regim alimentar.

Sigur, să spui că gustul este dat de educație suna puţin ca din cărți! Dar este foarte adevărat! Când ești concentrat pe menținerea sănătății şi cunoști ce este benefic şi ce nu, chiar nu ai o problemă legată de un aliment sau altul, pentru că vei găsi suficiente modalități să îl prepari așa încât să fie şi atrăgator.

Dacă întrebam 100 de oameni aleși aleator din populația generală, dacă doresc să mănânce de doua ori pe săptămână paste integrale cu somon și broccoli, nu cred că vom avea 10 răspunsuri afirmative.

Dacă întrebăm însă 100 de oameni din categoria celor interesați de menținerea sănătății sau redobândirea ei, cred că procentul răspunsurilor afirmative ar fi majoritar.

Întrebarea pe care ne-o punem cu toții este următoarea: cum să combinam alimentele așa încât să fie și ce trebuie, dar să ne și bucure papilele gustative?

Răspunsul îl găsim desigur tot în cărți, unde sunt numărate porțiile consumate într-o săptămână din diferite alimente considerate sănătoase sau nu.

Ce este metoda 5:2 (mâncare sănătoasă/mâncare preferată)

Nu cred că ne dorim să stam să număram! Săptămână are 7 zile, în mod obișnuit 5 zile lucrătoare și 2 libere, așadar putem alege să mâncam sănătos 15 mese pe săptămână și 6 mese să fie cu mâncarea ce ne bucură papilele gustative.

Cu alte cuvinte, dacă în timpul săptămânii mâncam sănătos, în weekend putem manca ceea ce ne dorim sau putem avea în fiecare zi o masa în care să avem un fel de mâncare preferat (exemplu: de 2 ori/săptămână grătar din carne roșie, de 2 ori brânzeturi grase, o porție de cartofi prăjiți pregătiți acasă, o înghețată).

Sigur că dacă la un grătar din carne roșie cu grăsime (ex.ceafă la grătar) adaugăm o garnitură din legume la grătar sau o salată, dacă la cartofi prăjiți adaugăm grătar de curcan și salata și dacă la brânză grasă adaugăm o salată sau legume la cuptor, iar la restul meselor mâncam sănătos, nu cred că avem motive de îngrijorare în privință greutății sau sănătății metabolice!

Din experiență proprie, cât și din cea dobândită în cei 10 ani de consultații nutriționale, sunt convinsa că acest raport 5:2 (mâncare sănătoasă/mâncare preferata) funcționează și ne poate ajuta în menținerea greutății și a sănătății metabolice!

Pentru cei care au avut exces ponderal și au slăbit, menținerea greutății obținute în urma dietei se face cu mai multa mișcare și cu respectarea raportului 5:2.

Revenirea la stilul de viață ce a precedat programul de slăbire, vă conduce automat le redobândirea sau chiar depășirea kilogramelor pierdute. Așadar pentru a menține sănătatea pe termen lung este important să îmbinam mâncarea cu gust educat cu cea care ne stimulează papilele gustative", recomandă medicul nutriționist Maria Niţescu.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close