Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dr. Valeriu Gheorghiţă spune ce riscuri sunt în cazul copiilor vaccinaţi anti-COVID-19

Dr. Valeriu Gheorghiţă spune ce riscuri sunt în cazul copiilor vaccinaţi anti-COVID-19

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a explicat ce riscuri sunt în cazul copiilor vaccinaţi anti-COVID-19.

Dr. Valeriu Gheorghiţă spune ce riscuri sunt în cazul copiilor vaccinaţi anti-COVID-19
de Claudia Popovici    |    26 Ian 2022   •   17:09

Serul pentru copii conține de trei ori mai puțin ARN mesager. Copii cu vârste între 5 şi 11 ani pot fi vaccinaţi începând de astăzi în 220 de centre de vaccinare.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a explicat ce riscuri sunt în cazul copiilor vaccinaţi anti-COVID-19.

„Datele de siguranță la care avem acces în momentul de faţă confirmă profilul bun de siguranță al acestor vaccinuri. Ştiu că majoritatea se întrebă cât de sigure sunt vaccinurile în perspectiva riscului de miocardită.

La grupa de vârstă 5-11 ani rata de apariție a miocarditei este de două cazuri la 1 milion de doze administrate, în condițiile în care rata de sindrom inflamator multisistemic la copii este de un caz la circa 1.500 de infectări, lucru care este de departe mult mai complicat din perspectiva evoluției pe termen lung şi din perfectiva complicațiilor pe care le poate avea COVID la vârste atât de fragede.

Mai mult decât atât, Centrul american de Control şi Prevenire al Bolilor) prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID -19 au un risc de două ori mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.

Ori din acest punct de vedere nu cred că trebuie să plecăm de la ideea că infecția cu SARS-CoV-2 la copil evoluează ca o infecţie ușoară, banală, fără complicații.

Este adevărat că marea majoritate a copiilor fac forme ușoare aparente clinic sau asimptomatice, dar vedem că sunt situaţii în care evoluția poate să fie nefavorabilă cu risc de a face forma grave", a spus dr. Valeriu Gheorghiţă. 

Zi liberă plătită pentru părinții care își duc copiii la vaccinare anti-COVID-19. Ce prevede legea

Potrivit Legii nr. 221/2021, părinţii pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă.

(1) Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public şi privat;

b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenților;

Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) şi unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

Legea nr. 221/2021 mai prevede zi liberă plătită și pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public şi privat.

De asemenea, elevii și studenții primesc câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

Ziua liberă se obţine în baza adeverinţei de vaccinare eliberate potrivit legii. În situaţia în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, beneficiarii zilei libere au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

Lista cu centre de vaccinare pentru copii | Unde se pot vaccina copii cu vârste între 5 şi 11 ani

Potrivit CNCAV, programarea se poate efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech au ajuns, astăzi, în România. Vaccinurile au fost livrate pe cale aeriană și au sosit pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Astfel, procesul de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani va începe la data de 26 ianuarie, iar dozele vor fi distribuite după cum urmează:

  • Centrul Național de Stocare București: 42.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iași: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 12.000 doze.
  • Lista cu centre de vaccinare pentru copii cu vârste între 5 şi 11 ani

    Harta centrelor de vaccinare pentru copii, deschise în întreaga ţară, poate fi accesată pe vaccinare-covid.gov.ro.

    În Bucureşti, copiii pot fi vaccinaţi la unul din cele şase centre deschise de autorităţi. Acestea sunt în următoarele locaţii:

    - Circul Metropolitan;

  • - Romexpo;

    - Palatul Copiilor;

    - Mall Vitan;

    - Drumul Taberei.

    Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

    De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.

    Condiţii de vaccinare pentru copii

  • Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/  
  • Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty  este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;
  • Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.
×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close