Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Exerciții pentru vindecarea plămânilor după COVID. Explicațiile făcute de Alexandru Ilie, kinetoterapeut

Exerciții pentru vindecarea plămânilor după COVID. Explicațiile făcute de Alexandru Ilie, kinetoterapeut

Cercetările realizate până acum arată că majoritatea pacienților vindecați de COVID își recapată aproape în totalitate funcția pulmonară, însă există și cazuri în care această funcție este redobândită parțial.

Exerciții pentru vindecarea plămânilor după COVID. Explicațiile făcute de Alexandru Ilie, kinetoterapeut
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    02 Noi 2021   •   14:17

În aproape toate cazurile, însă, este recomandat un program complet și complex de recuperare, bazat pe mișcare și practicarea de exerciții ușoare de întărire a musculaturii. 

Alexandru Ilie, fondatorul unei platforme de fizioterapie online, a intervenit marți la Antena 3, unde a vorbit despre cât de importante sunt exercițiile de gimnastică respiratorie în cazul persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2.

Platforma de kinetoterapie respiratorie este gratuită, iar şedinţele ajută la îmbunătățirea capacității respiratorie, dar şi ameliorea anxietății și depresiei.

"De preferat ar bine să fie realizate tot timpul, mai ales că procesul de respirație este un proces care din păcate este perturbat din cauza poziției de lucru la birou pe care o avem, însă este recomandat în primul rând celor care au infecție bronopulmonară, cum este și acest SARS-CoV-2. 

Indiferent de forma sa de manifestare, cu un semnal de alarmă mare pentru cei care au avut o formă ușoară de COVID, neapărat este recomandat să facă un set măcar de 20-30 de zile de gimnastică respiratorie, prin care să se asigure că întreaga musculatură care este implicată în procesul respirator, este recalibrată. Acesta este termenul corect, adică creierul reușește să îi recunoască întreaga plasă musculară, care este implicată în procesul respirator. Sunt peste 12 mușchi care ne ajută să creștem această expansiune a cutiei toracice și să reușim să înmagazinăm cât mai mult oxigen, atunci când plămânul nostru are parte de această creștere. 

Din păcate, majoritatea oamenilor care au fost afectați de COVID-19 suferă de o dispenee, de o oboseală care apare în mod frecvent pe care o pot monitoriza în momentul în care se deplasează pe o distanță un pic mai lungă. Cel mai simplu mod este atunci când urcă etajele, sau se duc la piață și se întorc și obervă că au început să obosească, ceea ce nu se întâmpla înainte de COVID.

Acesta este un semn important de care trebuie să țină cont și care poate fi mediat cu ajutorul gimanisticii respiratorii.

Din acest motiv am și creat aceast program care l-am oferit gratuit și este în continuare disponibil gratuit tuturor celor care vor să aibă parte de un program de fizioterapie dedicat îmbunătățirii capacității respiratorii de oriunde ar fi, practic să facă aceste exerciții, tocmai pentru că sunt foarte mulți oameni care trăiesc  în mediul rural și care nu vor avea niciodată șansa să ajungă într-un cabinet de fizioterapie dedicat și să poată să aibă acces la o asemenea soluție", a explicat Alexandru Ilie, fondatorul unei platforme de fizioterapie online.

 

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close