Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Explozii de alergii la ambrozie, pericol de șoc anafilactic. Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti: "Zona periurbană din jurul Capitalei este plină de ambrozie"

Explozii de alergii la ambrozie, pericol de șoc anafilactic. Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti: "Zona periurbană din jurul Capitalei este plină de ambrozie"

Este explozie de alergii la ambrozie. August este luna în care începe polenizarea ambroziei, iar polenul plantei este prezent în aer până în luna octombrie. În această perioadă, persoanele alergice au simptome chinuitoare: strănut, rinoconjuctivită și astm. În cazuri grave se poate ajunge până la șoc anafilactic.

Explozii de alergii la ambrozie, pericol de șoc anafilactic. Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti: "Zona periurbană din jurul Capitalei este plină de ambrozie"
Sursa foto: Antena 3
de Mădălina Ignat    |    11 Aug 2021   •   17:56

În perioada de sfârșit de vară și început de toamnă, cele mai frecvente sunt alergiile respiratorii produse de polenul de ambrozie.

Este de departe inamicul cel mai important și din păcate ne înconjoară peste tot. 

Amenzi usturătoare pentru cei care au terenuri pe care crește ambrozia

"Dacă aveți simptome precum nas înfundat, strănut continuu, tuse seacă, ochii înroșiți, sau chiar vă ustură, este indicat să consultați un medic alergolog și asta pentru că este posibil să suferiți de alergie la ambrozie. De altfel, în țara noastră, doi din zece români suferă de această afecțiune, iar la nivel european, 33 de milioane de oameni sunt alergici la această plantă. În țara noastră, în ultimii ani, numărul persoanelor care sunt alergice la ambrozie, a crescut semnificativ. Sunt și amenzi pentru cei care au terenuri pe care crește această plantă. Persoanele fizice riscă amenzi de până la 5.000 de lei, în timp ce persoanele juridice riscă amenzi de până la 20.000 de lei dacă nu taie această plantă de pe terenurile care le aparțin", a spus Mădălina Ignat, reporter Antena 3.

Legea împotriva ambroziei există de trei ani de zile, însă nu o pune nimeni în aplicare. În timp ce numărul alergiilor creşte, câmpurile din jurul marilor oraşe sunt pline de buruieni care pot provoca afecţiuni severe.

Legea spune clar că acestea ar trebui curăţate, până în ultima zi a lunii iunie. Şeful Gărzii de Mediu recunoaşte că există terenuri pline cu ambrozie în jurul Capitalei, iar primarii nu pun în aplicare legea.

Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti: "Zona periurbană din jurul Capitalei este plină de ambrozie"

"Legislaţia spune clar că verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu ambrozie de pe raza primăriilor se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale prin agenţii agricoli angajaţi, sau de persoanele din cadrul acestora. 

Deci, semnate prin dispoziţia primarului. În mod special, Poliţia Locală este cea care face aceste verificări de avertismente, iar dacă proprietarii de terenuri - persoane fizice sau juridice nu intervin pentru eliminarea acestei plante, urmează să primească şi amenzi: 5.000 pentru persoane fizice şi 20.000 pentru persoane juridice. Din păcate, nu am văzut ca autorităţile locale să vină şi să sesizeze. În momentul respectiv putem inteveni şi noi, Garda de Mediu", a spus Octavian Berceanu, şeful Gărzii de Mediu Bucureşti.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close