Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce îi îmbătrâneşte pe oameni, de fapt. Nu e vorba de tutun, alcool sau stres

Ce îi îmbătrâneşte pe oameni, de fapt. Nu e vorba de tutun, alcool sau stres

Un studiu realizat în Hong Kong prezintă factorii care îi îmbătrânesc cel mai mult pe oameni. Rezultatele cercetării arată că aceștia sunt mai puternici decât alcoolul sau tutunul.

Ce îi îmbătrâneşte pe oameni, de fapt. Nu e vorba de tutun, alcool sau stres
Sursa foto: Gettyimages | John Moore / Staff
de Ioana Mircea    |    13 Oct 2022   •   16:00

Scopul principal al acestui studiu a fost acela de a arăta că oamenii își pot îmbunătăți sănătatea fizică prin intermediul sănătății lor mentale, potrivit autorului principal al studiului, Fedor Galkin, directorul departamentului de dezvoltare științifică a afacerilor la Deep Longevity Limited din Hong Kong.

Dacă până acum am fost obișnuiți să auzim că stresul, alcoolul sau tutunul sunt inamicii numărul 1 ai tinereţii. În urma studiului, a rezultat faptul că de fapt starea emoțională, mai ales singurătatea sau lipsa afecțiunii sunt principalii factori ai îmbătrânirii.

"Pentru a fi mai specific, procesele de îmbătrânire la nivel scăzut pot fi afectate de starea dumneavoastră emoțională", a spus Galkin.

Printre cele mai dăunătoare aspecte ale tinereții, se numără și traumele din copilărie și stresul post-traumatic, care pot scurta viața unei persoane cu ani buni, în lipsa unui tratament corespunzător.

"În secolul XX, reducționismul științific s-a instalat practic în fiecare domeniu al științei. A fost în biologie – organismul este format din celule și molecule, așa că dacă înțelegem moleculele, putem înțelege organismul. Acest lucru ne-a restrâns viziunea în multe aspecte. Un astfel de exemplu este studiul îmbătrânirii. Îmbătrânirea este un fenomen cu mai multe fațete cu componente sociale și (economice), dar în biologie, este obișnuit să-l studiem într-un sens mult mai restrâns.

Știm că traumele din copilărie sau tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) accelerează îmbătrânirea epigenetică, (la fel și stresul psihologic). Deoarece există o legătură, emitem ipoteza că ritmul fiziologic (la nivel scăzut) al îmbătrânirii poate fi manipulat folosind terapii psihologice (la nivel înalt)", a spus autorul studiului, Fedor Galkin, potrivit Study Finds.

×
Subiecte în articol: imbatranire hong kong
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close