Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Acord de producere în România a radioizotopului Lutetium-177, folosit în combaterea cancerului

Acord de producere în România a radioizotopului Lutetium-177, folosit în combaterea cancerului

Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce componente pentru tratarea cancerului, în urma unui acord semnat de Nuclearelectrica și firma franceză Framatome.

Acord de producere în România a radioizotopului Lutetium-177, folosit în combaterea cancerului
Sursa foto: Nuclearelectrica / Facebook
de Georgiana Adam    |    30 Noi 2023   •   19:05

În cadrul acestui acord, cele două entități vor să exploreze posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177 la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, izotop ce se utilizează în tratamentul mai multor tipuri de cancer.

Documentul mai include și un studiu tehnic de fezabilitate, bazat pe tehnologia de producție a izotopilor a companiei Framatome, după modelul implementat cu succes în Canada anul trecut.

„Acest parteneriat este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și pentru a demonstra beneficiile multiple ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, la decarbonizare și creștere economică. În lumina evoluțiilor recente pe piața de izotopi medicali, nevoia de aprovizionare sigură cu izotopi medicali este în creștere și, prin urmare, considerăm că acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producție de izotopi medicali la CNE Cernavodă”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

„Suntem încântați de acest proiect cu Nuclearelectrica. Accesul în masă la medicina nucleară este strâns legat de dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare pe scară largă, fiabile și diversificate și dorim să jucăm un rol în lupta împotriva cancerului, ajutând la construirea acestor lanțuri de aprovizionare. Pentru a ajuta mai bine pacienții în viitor, vom avea nevoie de centre regionale de producție de medicină nucleară, iar acest proiect este o oportunitate excelentă de a consolida lanțul de aprovizionare în Europa”, a declarat François Gauché, director al Framatome Healthcare.

Lutetium-177 este un radioizotop care emite beta utilizat în terapia cu radionuclizi care țintesc celule canceroase, folosit în tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare pentru alte tipuri de cancer.

Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate. Tehnologia proprie de producție a izotopilor dezvoltată de Framatome a permis prima producție comercială la scară largă de Lutetium-177 într-un reactor în iunie 2022.

Framatome este un lider internațional în industria energiei nucleare. Compania este deținută de EDF Group (75,5%), Mitsubishi Heavy Industries (MHI – 19,5%) și Assystem (5%).

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close