Antena 3 CNN Actualitate Sănătate La ce este bună căsătoria? Ce spun specialiștii

La ce este bună căsătoria? Ce spun specialiștii

La ce este bună căsătoria? Ce spun specialiștii
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
07 Iun 2017   •   09:46

Căsnicia are efecte pozitive pentru sănătate, aceasta crescând şansele de supravieţuire în cazul prezenţei unor factori majori de risc cardiac, precum nivel crescut al colesterolului, informează miercuri BBC citând concluziile unei echipe de oameni de ştiinţă prezentate la conferinţa Societăţii Britanice Cardiovasculare (British Cardiovascular Society).

Prezenţa unui partener de viaţă iubitor îi poate face pe oameni să aibă mai multă grijă de sănătatea lor, au susţinut cercetătorii la conferinţa pe tema sănătăţii cardiovasculare în urma unui studiu efectuat în Marea Britanie. La cercetare au luat parte aproape un milion de persoane adulte, toate având niveluri ridicate ale tensiunii arteriale ori ale colesterolului sau diabet. Cele care erau căsătorite au obţinut rezultate mai bune în comparaţie cu cele care erau singure.

Autorii cercetării, dr. Paul Carter şi colegii săi de la Aston Medical School din Birmingham, au demonstrat în trecut că o căsnicie oferă mai multe şanse de supravieţuire după un infarct. Conform studiului recent, ale cărui concluzii au fost prezentate la conferinţa desfăşurată în Manchester, căsătoria ajută la o mai bună protecţie contra factorilor majori ce contribuie la apariţia afecţiunilor cardiovasculare precum nivelurile ridicate de colesterol şi de tensiune arterială.

Cercetarea a analizat decese survenite din toate cauzele, inclusiv boli de inimă. Bărbaţii şi femeile căsătorite, cu vârste de circa 50, 60 sau 70 de ani şi cu niveluri ridicate de colesterol au avut cu 16% şanse mai mari de supravieţuire după 14 ani cât a durat studiul ACALM (Algoritm pentru comorbiditate, asocieri, durata şederii şi mortalitate) în comparaţie cu semenii lor care erau singuri.

Rezultate similare au fost observate şi în cazul pacienţilor cu diabet şi hipertensiune, persoanele căsătorite prezentând un avantaj în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire.

Concluziile au fost mai puţin evidente în ceea ce priveşte persoanele care trăiau în concubinaj, care erau separate, divorţate sau văduve. De asemenea, oamenii de ştiinţă nu au investigat dacă subiecţii căsătoriţi aveau sau nu căsnicii fericite, notează sursa citată.

Cercetătorii sunt de părere că a avea pe cineva special aproape reprezintă un element important în acest sens. "Este nevoie să mai rafinăm motivele care stau la baza (descoperirii - n.r.), însă se pare că a fi căsătorit oferă ceva cu rol protector, nu numai pentru pacienţii cu boli cardiace, ci şi pentru cei care prezintă factori de risc ce conduc la acestea", a declarat dr. Carter. "Nu susţinem, însă, că toată lumea ar trebui să se căsătorească. Trebuie să reproducem efectele pozitive ale căsniciei şi să ne folosim într-un mod similar de prieteni, familie şi reţelele de suport social", a precizat acesta.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: casatorie oameni de stiinta
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close