Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Leacul românului care a trăit 138 de ani. Folosea această alifie naturală care îi ameliora durerile

Leacul românului care a trăit 138 de ani. Folosea această alifie naturală care îi ameliora durerile

Ilie Stamate, zis Mandau, a fost cel mai vârstnic bărbat din Romania, care a murit în anul 1966 la vârsta de 138 de ani.

Leacul românului care a trăit 138 de ani. Folosea această alifie naturală care îi ameliora durerile
Sursa foto: pexels
de Andreea Cigolea    |    30 Mai 2022   •   09:36

Printre secretele longevității sale se afla și utilizarea florilor de culoare mov și a frunzelor de liliac, arbust care crește din abundență în zona munților Mehedinți. Acolo, liliacul era considerat, în timpurile când trăia bătrânul, "elixirul tinereții", potrivit Agerpres.

Florile mov de liliac se folosesc pentru prepararea unei alifii pentru alinarea durerilor la încheieturi.

Se culeg de pe ciorchine 100 grame de flori, obligatoriu acestea trebuie să aibă petalele deschise și nici să nu fie trecute. Se introduc într-o oală de pământ și se adaugă un litru de ulei de floarea soarelui.

De regulă, uleiul trebuie să fie brut, adică nerafinat. Timp de doua săptămâni se lasă la macerat într-un loc întunecos și cald.

Se obține o alifie care se întrebuintează pentru masarea ușoară a părților dureroase. Procedeul acesta l-a făcut pe Ilie Stamate să nu se vaite vreodată de reumatism când mergea cu oile la câmp.

Fitoterapia recomandă pentru tratamentul diabetului infuzia din muguri de liliac. Într-un litru de apă clocotită se pune o lingură cu muguri de liliac.

Se va lua câte o lingură de trei ori pe zi. Glaucomul are că remediu liliacul. Preparați o infuzie din liliac alb: o lingură cu flori la o cană cu apă (250 ml). Se aplică pe ochi comprese câte 15 minute.

×
Subiecte în articol: leac planta
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close