Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Lygia Alexandrescu, despre cum ne crestem imunitatea cu alimente

Lygia Alexandrescu, despre cum ne crestem imunitatea cu alimente

Se apropie toamna si avem nevoie de echilibru si un sistem imun alert pentru a face fata schimbarilor de temperatura si expunerii la noile tulpini de agenti patogeni.

Lygia Alexandrescu, despre cum ne crestem imunitatea cu alimente
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    16 Aug 2021   •   15:00

Toamna racelile/gripele se raspandesc cu mare viteza si cea mai buna strategie de combatere a imbolnavirii este aplicarea masurilor care sa creasca raspunsul imun al organismul. Pe langa igiena personala si a comunitatii in care traim, care trebuie impecabil respectate, o importanta cruciala o au alimentatia si hidratarea corecte in profilaxia contaminarii cu virusii sezonieri.

Pe langa hitratarea obligatorie cu suficienta apa pe zi si consumul echilibrat de proteine, glucide si lipide intr-o forma cat mai personaizata nevoilor fiecarui individ si mai apropiata de natural, este important de retinut consumul unor nutriente cu actiune foarte specifica la nivel imun:

  1. Vitamina C – Manifestarile carentiale se produc deseori, fiind vorba nu de tulburarea majora, care este scorbutul, ci de numeroasele manifestari minore: astenie, hipotensiune, tulburari metabolice generale, tulburari vasculare, ale capilarelor si oaselor, scaderea imunitatii organismului. Cele mai bune surse de acid ascorbic sau vitamina C sunt: agrisele, macesele, coacazele, capsunile, citricele, ardeiul rosu si verde, varza, rosiile si spanacul. Doza recomandata e de 150 mg / zi.

  2. Carotenele – manifestarile carentei apar atat la nivel oftalmologic cat si la nivelul epiteliului (pielii) si al mucoaselor si se datoreaza fie aportului alimentar insuficient cat si existentei unor disfunctii ale ficatului sau pancreasului. O dieta bogata in alimente care contin vitamina A si beta caroten (lapte, branza, galbenus, ficat, peste, spanac, rosii, morcovi, dovleac) poate trata o astfel de carenta. Necesarul zilnic de vitamina A (retinolul) variaza intre 1,3 si 1,5 mg / zi la copilul fara nevoi speciale.

  3. Vitamina E –Regimul alimentar in aceasta perioada trebuie sa contina: paine din tarate de grau si de secara, grau fiert, grau incoltit, telina, spanac, morcovi, patrunjel, soia si nu in ultimul rand, peste. Nevoia zilnica de vitamina E variaza cu compozitia ratiei alimentare, fiind mai mare cand se consuma acizi grasi nesaturati.

  4. Acizii grasi omega 3 - Mecanismul de actiune al acizilor grasi omega-3 se manifesta in primul rand la nivel celular. Este bine stiut faptul ca membrana celulara este alcatuita din acizi grasi si ea este cea care permite nutrientilor sa hraneasca celula si deseurilor celulare sa se elimine. In momentul in care membrana celulara este alterata, procesul fiziologic de comunicare dintre celule este intrerupt si astfel apar formatiunile celulare maligne. Atunci cand membrana celulara contine acizi grasi omega-3, acestia o protejeaza de atacul radicalilor liberi si deci de aparitia celulelor canceroase. Asadar rolul de protector celular al acizilor grasi omega-3 este esential. Sursele alimentare de acizi grasi omega-3 sunt multiple si la indemana: semintele de in, somonul, codul, tonul, nucile, conopida, broccoli, varza, spanacul, soia, etc.

  5. Probioticele - Probioticele sunt culturi vii de bacterii care traiesc in tractul nostru digestiv in deplina armonie cu restul organismului. Alimentele care contin probiotice sunt de obicei naturale, insa pot fi si fabricate prin procese bine controlate care sa mentina culturile de bacterii vii si dupa fabricare. In primul rand kefirul, apoi iaurtul, branza proaspata de vaci, formulele pentru bebelusi sunt doar cateva exemple de alimente bogate in probiotice.

  6. Zincul – Acest microelement este extrem de important in cresterea productiei de globule albe, celule care lupta cu agentii patogeni. O cantitate de 15 – 25 mg de zinc ingerata zilnic de copii poate reduce incidenta infectiilor respiratorii la care acestia sunt susceptibili. Pentru copii sursele cele mai practice de zinc sunt: carnea (in special de curcan), pestele, cerealele imbogatite cu zinc, mazarea, etc.

×
Subiecte în articol: Lygia Alexandrescu imunitate alimente
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close