Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Un medicament pentru diabet, aprobat în tratarea obezității de autoritățile din SUA. Pierderea medie în greutate: 15%

Un medicament pentru diabet, aprobat în tratarea obezității de autoritățile din SUA. Pierderea medie în greutate: 15%

FDA, agenția federală americană competentă, a anunțat, vineri, că un medicament utilizat în tratamentul diabetului va putea fi folosit în tratarea de lungă durată a obezității, transmite Associated Press

Un medicament pentru diabet, aprobat în tratarea obezității de autoritățile din SUA. Pierderea medie în greutate: 15%
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    05 Iun 2021   •   00:05

Medicamentul, numit Wegovy, este o versiune cu o doză mai mare de substanță activă a semaglutidei produse compania Novo Nordisk.

În studiile finanțate și derulate de companie, participanții care au luat Wegovy au înregistrat o pierdere medie a greutății de 15% (15,3 kilograme).

Pacienții sub observație au pierdut greutate în mod constant vreme de 16 luni înainte de a atinge un platou al masei corporale. 

În schimb, participanții din grupul comparativ, care au primit doze placebo, au avut o pierdere în greutate de 2,5%.

Potrivit specialiștilor, cu medicamentele disponibile în prezent pe piață pierderea în greutate este între 5 și 10 la sută.

Obezitatea este o problemă importantă de sănătate publică: peste 100 de milioane de adulți sunt obezi, la o populație de aproximativ 328 de milioane de indivizi. 

Altfel spus, un american din trei este obez.

Tratarea obezității: pacienții vor o scădere mai mare de 5%

Dr. Harold Bays, director medical al Louisville Metabolic and Atherosclerosis Research Center și director științific al Asociației medicale americane pentru tratarea obezității, este printre cei care au ajutat la desfășurarea studiilor pentru noul medicament.

El arată că o scădere chiar și de 5% a greutății aduce beneficii importante, precum tonusul îmbunătățit, ameliorarea presiunii sanguine, a nivelurilor de zahăr și de colesterol în sânge.

Bays recunoaște însă că cei mai mulți dintre pacienții concentrați pe pierderea în greutate nu sunt mulțumiți cu atât.

El mai spune că Wegovy pare să fie mai sigur decât medicamentele anterioare de tratare a obezității, care au avut mari probleme în acest sens.

Însă efectele secundare cele mai comune ale acestui medicament sunt de natură gastro-intestinală: greață, diaree, vomă.

Un medicament mai sigur, dar care poate provoca tumori tiroidiene

Efectele s-au diminuat în grupul de studiu, dar au fost suficient de semnificative pentru a determina aproximativ 5% dintre participanți să înceteze administrarea medicamentului.

În plus, noul produs prezintă risc potențial pentru un anumit tip de tumoră tiroidiană și nu ar trebui utilizat de persoane cu istoric personal sau familial de tumori tiroidiene și endocrine.

Conform presei internaționale, Wegovy este o versiune sintetică a unui hormon gastrointestinal care limitează pofta de mâncare.

Se administrează săptămânal prin injectare sub piele.

La fel ca în cazul altor medicamente pentru slăbit, el trebuie utilizat împreună cu exercițiile fizice, o dietă sănătoasă și respectarea unui jurnal al alimentației.

Compania producătoare nu a dezvăluit prețul la care va fi comercializat noul produs dar a indicat că va fi similar cu al unui produs existent în piață și care ajunge la 1.300 de dolari pe lună pentru cei care nu au asigurare de sănătate în SUA.

×
Subiecte în articol: SUA
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close