Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ministrul Sănătății, sfaturi pentru a preveni infectarea cu bacteria E. coli pe litoral: "Prin activitatea fiecărui turist, contaminarea este posibilă"

Ministrul Sănătății, sfaturi pentru a preveni infectarea cu bacteria E. coli pe litoral: "Prin activitatea fiecărui turist, contaminarea este posibilă"

Ministru Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat cum pot turiștii să prevină infectarea cu bacteria E. coli, pe litoral.

Ministrul Sănătății, sfaturi pentru a preveni infectarea cu bacteria E. coli pe litoral: "Prin activitatea fiecărui turist, contaminarea este posibilă"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    19 Iul 2023   •   22:01

"O astfel de situație apare când se face aglomerație, când sunt mulți utilizatori ai plajelor și există, mai mult sau mai puțin probabil, deversări din conducta de canalizare sau deversări din zonele agricole care ajung în apa mării. E. coli e o bacterie care se găsește, în mod normal, în intestin, atât la om cât și la animale, iar prezența ei în apă indică faptul că există o poluare fecală, acceptabilă în anumite limite.", spune Alexandru Rafila.

"Noi am dat astăzi o precizare care arată limitele acceptabile pentru apa de îmbăiere. Deci nu există apă de îmbăiere fără această bacterie, dar depinde foarte mult de cantitatea acesteia - este, practic, un indicator biologic care ne arată dacă apa de îmbăiere este sau nu de bună calitate.

Depășirea unei limite de 500 de bacterii sau unități formatoare de colonii, pe 100 ml, indică faptul că apa nu este bună de îmbăiere, însă acest lucru trebuie depistat în mod constant, adică la mai multe determinări consecutive.

Ceea ce s-a întâmplat în zona de litoral a fost o situație punctuală - în anumite zone, într-o scurtă perioadă de timp, acești indicatori au fost depășiți, ceea ce nu descalifică apa mării ca fiind de îmbăiere”, a declarat Alexandru Rafila, la B1TV.

„Asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri. În primul rând igiena personală, folosirea toaletei cu grijă, spălarea pe mâini după folosirea toaletei, fiindcă și prin activitatea fiecărui turist, dacă ea este lipsită de măsuri igienice elementare, această contaminare cu E. coli este posibilă”, a continuat ministrul Sănătății.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close