Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Nutriţionistul Corina Zugravu explică de ce cireşele nu sunt periculoase pentru copiii sub doi ani

Nutriţionistul Corina Zugravu explică de ce cireşele nu sunt periculoase pentru copiii sub doi ani

Nutriţionistul Corina Zugravu, a intervenit, miercuri, în exclusivitate la Antena 3, unde a făcut precizări importante despre consumul cireşelor în alimentaţia copiilor sub doi ani. "Nu aş exclude din alimentaţia copilului de la bun început cireşele, decât dacă se dovedeşte că este alergic la aşa ceva", a precizat dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție.

Nutriţionistul Corina Zugravu explică de ce cireşele nu sunt periculoase pentru copiii sub doi ani
Sursa foto: Pixabay
de Iulia Gorgorin    |    21 Iul 2021   •   15:20

"E adevărat că orice aliment, practic poate să provoace alegii, sigur cu frecvenţe diferite, în funcţie de frecvenţa consumului, pentru că dacă este un produs rar, sigur că o să întâlnim mai rar alergie.

Concepţia actuală este de a nu exclude un aliment din alimentaţia copilului, sau a oricărui altcuiva, numai pe criteriul faptului că există mulţi oameni care au alergie la aşa ceva. Fructele sezoniere, de exemplu cireşele pe care le consumăm destul de rar, sunt pline de tot felul de nutrienţi foarte utili şi de aceea, chiar la un copilaş mai mic de doi ani, nici nu ştiu în ce măsură poţi să îi dai unui copil foarte mic, pentru că există riscul de a se îneca cu sâmburele până la urmă, dar nu aş exclude din alimentaţia copilului de la bun început cireşele, decât dacă se dovedeşte că este alergic la aşa ceva. 

Nu conţin absolut nimic în plus sau în minus faţă de alte alimente. Nu conţin nimic particular care să le facă mai alergizante decât altele. Este adevărat că tradiţional considerăm că fructele roşii şi fructele care conţin sâmburi mici, cum sunt căpşunile, zmeura, sau chiar roşiile care şi ele sunt fructe pot provoca mai degrabă alergii decât altele. Cireşele nu conţin aparte care să provoace alergii mai mult decât alte alimente (...) Dacă îi scoatem sâmburele, dacă le tăiem mărunt, pentru că masticaţia la un copilaş mic, nu este încă dezvoltată. Eu sfătuiesc părinţii să încerce cu orice fruct, mai ales din acestea care sunt foarte rar prezente, din păcate, pentru că cireşele bune sunt numai vreo lună.  

La copilul mic, întotdeauna se introduce câte un aliment o dată, pentru că dacă apare vreo problemă, inclusiv o alergie, să ştii de la ce a provenit. Dacă introduci multe alimente deodată, s-ar putea să nu îţi dai seama de la ce a fost alergia. Sigur că pot provoca şi cireşele alergii, dar asta va confirma doar medicul alergolog după testare", a precizat Corina Zugravu, nutriţionist.

×
Subiecte în articol: corina zugravu cirese copii
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close