Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Nutriţionistul Lygia Alexandrescu, despre piaţa "cărnii" vegetale din România: "La capitolul gust, aici vom avea o problemă"

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu, despre piaţa "cărnii" vegetale din România: "La capitolul gust, aici vom avea o problemă"

Revoluţia hranei pe bază de plante curpinde încet şi ţara nostră. Românii vor ajunge să cheltuiască 2, 3 miliarde de lei anual pe produse alternative la carne sau lactate până în 2035. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre aceste produse pe bază de plante, menite să înlocuiască lactatele sau carnea.

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu, despre piaţa "cărnii" vegetale din România: "La capitolul gust, aici vom avea o problemă"
Sursa foto: Pixabay
de Iulia Gorgorin    |    19 Iul 2021   •   15:21

Piaţa proteinelor alternative se află pe un trend ascendent de câţiva ani, dar avântul va accelera în următoarea perioadă în întreaga lume, mai ales pe pieţele din SUA şi Europa, deci inclusiv România.

Cele mai multe iniţiative în acest sens sunt disponibile momentan în piaţa de lactate, dar există deja mişcări şi în zona de carne.

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu, a vorbit, luni, în exclusivitate la Antena 3, despre ce conţin alimentele din plante.

"Cu siguranţă sunt o variantă convenabilă din punct de vedere economic, din punct de vedere al poluării. Va scădea mult cantitatea de monoxid şi dioxid de carbon care se eliberează în momentul acesta în atmosferă prin creşterea în mod industrial a animalelor, că despre animale este vorbă.

"La capitolul gust, aici vom avea o problemă"

 Niciodată, sau probabil foarte greu ne vom obişnui cu gustul de proteină din plante.

Sigur, din punct de vedere al colesterolului pe care îl aduce carnea, pe care îl aduce lactatul integral sau chiar degresat, colesterolul respectiv nu va mai fi atât de bogat în noile produse. La fel, noi ca popor suntem un popor orientat spre gust proteic, spre carne, spre gras şi atunci, o perioadă de adaptare va fi necesară.

"Pentru mediu, categoric va fi o decizie bună"

 Carnea şi lactatele provin de la animale şi sunt nutrienţi bogaţi în aminoacizi esenţiali. Când vorbim despre plante avem şi acolo aminoacizi esenţiali, dar adunăm câte 2-3 din fiecare tip de plantă. Şi atunci, soluţia va fi obţinerea unor alimente funcţionale, adică îmbogăţim acele produse care imită carnea şi lactatele, deci din plante, vor fi îmbogăţite cu fier, cu vitamina B12, cu aminoacizi, în aşa fel încât aportul de nutrienţi să mimeze cât se poate de bine produsul", a explicat Lygia Alexandrescu.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close