Antena 3 CNN Actualitate Sănătate OMS susţine dublarea taxelor pe alcool. "O metodă bună pentru reducerea deceselor cauzate de cancer"

OMS susţine dublarea taxelor pe alcool. "O metodă bună pentru reducerea deceselor cauzate de cancer"

Peste 10.000 de cazuri noi de cancer şi 5.000 de morţi ar putea fi evitate an de an, în Europa, dacă taxele pe băuturi alcoolice s-ar dubla, potrivit unui studiu prezentat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

OMS susţine dublarea taxelor pe alcool. "O metodă bună pentru reducerea deceselor cauzate de cancer"
Sursa foto: Getty
de Georgiana Adam    |    21 Sep 2021   •   10:20

"O creştere a taxelor impuse băuturilor alcoolice este unul dintre cele mai bune metode în vederea unei reduceri a numărului deceselor cauzate de cancer, cu un impact potenţial mare şi cu rezultate pozitive în toate ţările", consideră agenţia ONU.   

Reprezentanţii OMS consideră că taxele la băuturile alcoolice rămâne "slabe" în mai multe ţări din Europa, inclusiv în Uniunea Europeană (UE), unde creşterea lor ar urma să aibă unul dintre cele mai puternice rezultate.   

În cursul anului trecut, preţul băuturilor alcoolice în întreaga Uniune Europeană a fost de două ori şi jumătate mai mare în Finlanda decât în Ungaria, arată datele Eurostat, potrivit adevarul.ro.

La capătul opus, statele cu cea mai ieftină băutură pe piaţă erau Ungaria şi România.   

Potrivit OMS, 1,4 milioane dintre cele 4,8 milioane de cazuri de cancer, înregistrate anual în Europa, dar şi 650.000 de decese au legătură cu consumul de alcool.   

Dintre acestea, specialiştii OMS estimează că 180.000 de cazuri şi 85.000 de morţi sunt cauzate în mod direct de consumul de alcool.   

Consumul de alcool are o legătură cu şapte tipuri de cancer, şi anume la gură, la faringe, la esofag, colorectale, la ficat, la laringe şi de sân. 
 

×
Subiecte în articol: alcool pret cancer
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close