Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pacienți la ATI din cauza căldurii. Dr. Ciuhodaru: ”Semnele de supraîncălzire care trebuie să te îngrijoreze”

Pacienți la ATI din cauza căldurii. Dr. Ciuhodaru: ”Semnele de supraîncălzire care trebuie să te îngrijoreze”

Canicula a lovit România în ultimele zile și este important să știm și cum să ne protejăm astfel încât să nu ajungem la Unitatea de Primiri Urgențe. Medicul Tudor Ciuhodaru ne câteva sfaturi cu ajutorul cărora să trecem cu bine peste aceste zile călduroase.

Pacienți la ATI din cauza căldurii. Dr. Ciuhodaru: ”Semnele de supraîncălzire care trebuie să te îngrijoreze”
Sursa foto: Getty
de Andreea Cigolea    |    27 Iun 2021   •   15:40

"Este clar că bine nu ne face căldura. Dovadă stă numărul mare de persoane care au ajuns ieri în Unitatea de Primire a Urgențelor din cauza caniculei. Tot mai mulți pacienți vin în stare critică, cu afecţiuni agravate de căldură. Trei pacienţi au ajuns chiar la Terapie Intensivă, după ce au fost expuși prelungit la soare", a spus medicul, la B1 TV.

Semne că organismul nu mai poate lupta cu canicula

"Nici nopțile nu sunt mai răcoroase și în aceste condiții este depășită capacitatea organismului de termoreglare. Apar semnele alarmante ale epuizării termice și netratată la timp, se merge până la şoc termic şi chiar deces. Printre semnele de epuizare termică sunt transpirație excesivă dar ineficientă, pielea de găină, variația de tensiune arterială și tulburări de ritm cardiac, letargie, somnolență, mergându-se până la convulsii şi comă.

Cel mai afectați sunt copii, vârstnici, persoanele care au afecțiuni cardiovasculare, respiratorie sau neurologică, supraponderale și cu afecțiuni metabolice, cei care lucrează în soare, care sunt la agrement în aer liber, la mare, la piscină", a completat Tudor Ciuhodaru.

Cum se ne protejăm de soare și temperaturile caniculare

"Copiii nu trebuie lăsați în aer liber la orele amiezii, nici în mașină, bătrâni trebuie îndemnați să nu se deplaseze prin soare la orele amiezii. Să fim atenți şi ce mâncăm şi ce bem şi cum ne îmbrăcăm.

La capitolul hidratare, e nevoie de 1,5- 2l de apă, este exclus consumul de alcool, care vulnerabilizează, și consumul de băuturi carbogazoase, cu multă cofeină și zahăr, care ne poate deshidrata și vulnerabilizează în fața temperaturilor extreme. Trebuie să consumăm alimente uşoare, cum ar fi pepene.

Trebuie să evităm consumul de alimente grase. Este, de asemenea, contraindicat să gătiţi sau să folosiţi paratele de bucătărie care se încălzesc la orele amiezii, când temperaturile din casă cresc", a mai spus el.

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close