Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pacienți cu boli cronice, lăsați fără rețete compensate. Medicii de familie protestează pentru că nu și-au primit salariile

Pacienți cu boli cronice, lăsați fără rețete compensate. Medicii de familie protestează pentru că nu și-au primit salariile

Pacienții cu boli cronice din România sunt disperați, după ce au aflat că, de la jumătatea lunii noiembrie, nu vor mai primi rețete compensate sau gratuite. Bolnavii nu vor putea lua nici bilete de trimitere sau recomandări de consultații decontate de Sistemul Național de Asigurări Medicale.

de Andreea Ştefan    |    09 Dec 2023   •   16:14

Vestea le-a fost dată de medicii de familie care au recurs la această formă de protest, revoltați că, de două luni, Casele de Asigurări de Sănătate nu i-au mai plătit.

”Din luna octombrie trebuia să primim banii. Am primit săptămâna trecută doar 60% din venituri. Și suntem în 8 decembrie. Săptămâna viitoare ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, ori noi nu am primit nici măcar pe luna octombrie. Avem de plătit salarii”, a declarat dr. Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Galați.

Medicii spun că situația va fi din ce în ce mai gravă și în alte județe. Într-o comună din județul Mureș, bolnavii au aflat că vor fi nevoiți să își plătească investigațiile medicale sau medicamentele.

Doctorul Roxana Ganciu, medicul de familie al comunei, are pe liste 2.000 de pacienți, în mare parte copii, dar și vârstnici.

Printre aceștia, este și o profesoară pensionară pentru care medicamentele compensate sunt vitale.

”Pe lună, m-ar costa cam 400 lei, ori am fost profesor și pensia este destul de mică”, a declarat fosta profesoară.

”În cazul în care până în 18 decembrie nu primim restul de bani pe luna noiembrie, am stabilit să întrerupem activitatea în contract cu Casa de Asigurări. Nicio rețetă compensată nu va fi eliberată, niciun bilet de trimitere în contract cu Casa de Asigurări”, a declarat un medic.

În această situație, din data de 18 decembrie se va ajunge la aglomerarea unităților de primiri urgențe din spitale.

×
Subiecte în articol: medicii de familie boli cronice
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close