Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Una din cele mai folosite pastile în pandemie poate creşte riscul de infarct sau accident vascular, dacă e luată pe termen lung

Una din cele mai folosite pastile în pandemie poate creşte riscul de infarct sau accident vascular, dacă e luată pe termen lung

Banalul paracetamol luat pe termen lung poate cauza probleme celor care suferă de hipertensiune arterială, arată un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.

Una din cele mai folosite pastile în pandemie poate creşte riscul de infarct sau accident vascular, dacă e luată pe termen lung
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / AA/ABACA
de Milena Niță    |    08 Feb 2022   •   09:54

În pandemie, multe persoane au ales să ia paracetamol chiar după ureche, unii crezând că aşa previn infecţia, însă potrivit noului studiu, acest medicament creşte riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, potrivit BBC

Riscul este mare pentru cei care au hipertensiune şi iau medicamentul pe o perioadă mare de timp.

Paracetamolul este folosit pe scară largă în întreaga lume ca remediu pentru dureri, pe termen scrurt. Sunt medici care prescriu paracetamol și pentru gestionarea durerii cronice, deşi nu sunt multe dovezi ale beneficiului său pentru utilizarea pe termen lung.

Pe studiul făcut recent pe circa 500.000 de oameni, unul din zece scoţieni au luat acest  medicament. Potrivit statisticilor, hipertensiunea arterială este o boală frecventă care afectează unul din trei oameni din Marea Britanie.

Studiul a analizat evoluția a 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială. 

Medicii au constatat că după administrarea de paracetamol, oamenilor le-a crescut tensiunea arterială, "unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral", a spus profesorul James Dear.

Astfel, cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să le recomande pacienților cu durere cronică o doză cât mai mică de paracetamol și să-i supravegheze îndeaproape pe cei cu hipertensiune arterială și cu risc de boli de inimă.

"Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este bine", a subliniat medicul Iain MacIntyre.
 

×
Subiecte în articol: paracetamol hipertensiune
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close