Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pepenele roşu ne poate băga în spital. Medicul Radu Ţincu ne explică la ce risc ne expunem dacă nu îl spălăm

Pepenele roşu ne poate băga în spital. Medicul Radu Ţincu ne explică la ce risc ne expunem dacă nu îl spălăm

Tot mai multe persoane spun că au simptome de eneterocolite de la pepenele roşu. Medicul Radu Țincu a explicat joi, în exclusivitate la Antena 3, ce trebuie să facem înainte de a ne alege alimentele preferate pentru a nu ne îmbolnăvi. Şeful secţiei ATI de la Spitalul Floreasca recomandă să spălăm bine pepenele roşu înainte de a îl consuma şi cel mai important - să renunţăm la obiceiul de a îi face dop pentru a verifica dacă este dulce.

Pepenele roşu ne poate băga în spital. Medicul Radu Ţincu ne explică la ce risc ne expunem dacă nu îl spălăm
Sursa foto: Antena 3/ Pixabay
de Iulia Gorgorin    |    05 Aug 2021   •   15:03

Tot mai multe produse produse de pe piaţă au fost depistate su o substanţă cancerigenă, acel pesticid- oxid de etilenă.

Vorbim despre foarte multe sortimente de îngheţată, despre cele două tone de chiftele contaminate cu pesticidul ancerigen, dar şi despre gogoșile comercializate în marile lanțuri de magazine. 

În ultimele zile, tot mai multe persoane spun că au avut simptome de eneterocolite după ce au consumat pepene roşu.

Radu Ţincu, explicaţii despre epidemia de enterocolită

Radu Ţincu, medic toxicolog, a explicat la Antena 3 motivul pentru care oamenii au acuzat greaţă, vărsături sau diaree.

"Aceste manifestări de gastroenterită cu greaţă, vărsături, pot să apară pe deoparte din contaminări bacteriene. Trebuie să ne asigurăm că fructele şi legumele pe care le mâncăm sunt bine spălate, pentru că pe suprafaţa lor, la aceste temperaturi extrem de ridicate pot fi bacterii, microoraganisme care să contamineze hrana şi în acest fel să determine aceste gastroenterite infecţioase. 

Pe de altă parte, trebuie să ne mai asigurăm că nu există aceste manifestări din cauza expunerii la anumite substanţe toxice, cum ar fi spre exemplu pesticidele. Ele pot determina anumite reacţii gastrointenstinale, de aceea, autorităţile trebuie să se asigure de faptul că se realizează periodic teste, prin eşantionarea unor astfel de produse, pentru a ne asigura că nu se depăşesc limitele de substanţe toxice folosite în agricultură.

Radu Ţincu: "Recomandarea mea este spălarea fructelor şi legumelor"

Trebuie să se facă foarte bine, din ambele perspective, fie din perspectiva microorganismelor care pot să existe pe suprafaţa lor şi de asemenea sunt studii care ne spun că spălarea cu apa abundentă sau chiar ţinerea unei perioade de câteva minute în apa fructelor şi legumelor diminuează şi reduce încărcarea cu substanţe toxice care se găsesc pe suprafaţa acestora.

Radu Ţincu explică de ce nu trebuie să facem dop înainte de a alege pepenele roşu

Da, este o practică ce nu este foarte sigură din punct de vedere sanitar, pentru că o dată ce s-a făcut acel dop, în primul rând, pepenele nu a fost spălat, iar pe lama cuţitului pot fi bacterii care ajung în interiorul fructului. Pe de altă parte, noi mergem cu fructul din piaţă către casă, în temperaturi foarte ridicate, lucrul care favorizează înmulţirea acestor microorganisme. Recomandarea este să nu se desfacă pepenele, decât după ce acesta a fost bine spălat cu apă.

Precizările medicului toxicolog despre pesticidele regăsite în fructe şi legume

În mod evident, o mare parte din pesticide se găsesc în interiorul fructelor şi a legumelor. Din păcate aici nu prea avem multe lucruri de făcut, decât să avem politici care să supravegheze, din punct de vedere toxicologic, modul în care aceste fruncte şi legume sunt obţinute. Trebuie să ştim faptul că pesticidele, alături de alte substanţe toxice, nu vor produce îmbolnăviri acute, adică oamenii nu vor simţi neapărat anumite simptome după ce au consumat fructele sau legumele respective. Este vorba despre o toxicitate pe termen lung şi trebuie să nu uităm faptul că în ziua de astăzi, suntem asaltaţi nu doar de pesticide, ci de o serie întreagă de alte substanţe toxice care crează ceea ce se numeşte cocktailul de subtanţe toxice"

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Radu Țincu pepe roşu spital fruct
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close