Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Apa din sticla de plastic poate deveni cancerigenă vara. Fizician: "Când PET-urile stau în soare, compuși chimici se transferă în apă"

Apa din sticla de plastic poate deveni cancerigenă vara. Fizician: "Când PET-urile stau în soare, compuși chimici se transferă în apă"

Apa şi sucurile care sunt ţinute în sticle de plastic, la temperaturi ridicate, pot genera adevărate probleme de sănătate, atrag atenţia atât fizicienii, cât şi reprezentanţii de Protecţia Consumatorului.

Apa din sticla de plastic poate deveni cancerigenă vara. Fizician: "Când PET-urile stau în soare, compuși chimici se transferă în apă"
Sursa foto: Getty Images
de Milena Niță    |    05 Aug 2021   •   11:24

Fizicianul Silviu Gurlui a explicat că apa plată devine cancerigenă, dacă sticlele de plastic sunt ținute în soare, pentru că sunt anumiți compuși chimici care se transferă din pet în apă, potrivit digi24.ro.

Fizicienii spun că apa minerală în plastic devine mai riscantă ca apă plată

"În cazul depozitării pe termen lung, chiar și la temperaturi optime, se știe, sunt cercetări făcute, arată că spre conținut sunt difuzați compuși chimici, mai mult sau mai puțin nocivi. 

Cu atât mai mult, este evident, când temperatura crește spre 40 de grade, poate chiar mai mult, și incidența razelor solare crește, acestea pot fi un catalizator. Crește rata de migrare a compușilor chimici din pet (...).

De asemenea, se știe faptul că pentru apa carbogazoasă, această incidență a migrării acestor compuși este mai mare decât la apa plată.

Fizician: "În cazul sticlelor mici, transferă mai multe toxine în apă față de cele mari"

Este cunoscut că în cazul sticlelor pentru cantități mai mici, cele de jumătate de litru, față de cele pentru cantități mai mari, se transferă mai multe toxine în apă.

Incidența razelor solare la amiază, deci atunci când și intensitatea radiațiilor solare este mai mare, și efectul poate fi de asemenea mai mare.

Studiile arată că acest lucru afectează sănătatea oamenilor. Se ajunge la boli pulmonare, cardiace și de alte tipuri. 

Dacă incidența este mare, pe termen lung suntem expuși, pentru că acestea se adaugă la ce este în aer. Atunci putem să vorbim despre cancer pulmonar, de afecțiuni și tulburări ale aparatului reproductiv, despre o serie de mutații. Deci sunt factori cancerigeni", a explicat fizicianul Silviu Gurlui.

ANPC: Plasticul poate elimina în apă substanţe cancerigene

Reprezentanţii ANPC atrag şi ei atenţia asupra riscului cancergin, în cazul în care sticlele de plastic cu apă nu sunt ţinute la temperatura corespunzătoare.

"Odată cu creșterea temperaturii, există riscul ca acele plastice, acel pet să elimine în lichid anumite substanțe care pot pune în pericol sănătatea oamenilor, pot deveni chiar cancerigene.

Dacă pe raft este o sticlă caldă, să nu o iei, să atragi atenția operatorului economic că acea sticlă este fierbinte. Există cazuri în care sucurile sunt bombate. Fie că vorbim de pet-uri, fie că vorbim de cutii de carton, e clar că produsul respectiv a intrat într-un proces de alterare și trebuie retras de la comercializare", a explicat Paul Anghel, director general ANPC.

×
Subiecte în articol: plastic PET Silviu Gurlui
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close