Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sunt produse în magazine care au de 2-3 ori mai multe substanțe decât doza admisă în medicină. Avertismentul secretarului de stat în Comisia de Sănătate

Sunt produse în magazine care au de 2-3 ori mai multe substanțe decât doza admisă în medicină. Avertismentul secretarului de stat în Comisia de Sănătate

László Attila, secretar în Comisia de Sănătate din Senatul României, trage un semnal de alarmă asupra unor produse pe care le regăsim pe rafturile magazinelor și care ar conține anumite substanțe în doze periculoase pentru sănătate.

Sunt produse în magazine care au de 2-3 ori mai multe substanțe decât doza admisă în medicină. Avertismentul secretarului de stat în Comisia de Sănătate
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    28 Iun 2022   •   13:12

"Mâhnirea mea se datorează faptului că sunt o serie de produse pe rafturile magazinelor alimentare, cu acces general, fără nicio restricție, a unor produse care conțin de două sau chiar de trei ori mai mult din anumite substanțe în cazul cărora în medicină și în medicina umană doza maximă admisă este stabilită la o anumită cantitate pe 24 de ore", a spus, la DC News, László Attila.

"Cu toate aceste restricții în domeniul medical, găsim același produs pe rafturile magazinelor de trei ori mai mult decât poți folosi în sistemul sanitar. Nu cred că este normal! “, a adăugat acesta.

Cum identificăm alimentele cu substanţe periculoase din magazine? | Răspunsul preşedintelui InfoCons

Sorin Mierlea, președintele InfoCons, o organizație de protecție a consumatorilor, îi sfătuiește pe români să fie atenți la alimentele care conţin substanțe periculoase din magazine şi oferă soluţii pentru a ne proteja sănătatea şi viaţa.

Ziua şi alerta alimentară. De la înghețată, pepeni, carne, brânza şi ouă, zeci de loturi de produse au fost scoase de pe rafturile magazinelor în ultima perioadă, iar cei care le-au cumpărat sunt sfătuiți să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze.

Întrebat despre această situaţie şi cum putem evita alimentele cu substanțe periculoase care ne pot scurta viaţa, Sorin Mierlea, președintele InfoCons, o organizație de protecție a consumatorilor, vine cu o serie de recomandări. 

"Da, este adevărat. Ceea ce aș vrea, însă, să menționez este să nu uităm că avem dreptul să ne recuperăm dauna materială, adică să ne luăm banii înapoi.

Dar ceea ce este extrem de important este că avem dreptul să facem analize pentru noi, pentru familia noastră, cei care au consumat, dacă din consumul respectiv s-a întâmplat ceva.

Iar pe cealaltă parte cred că autoritățile ar trebui să fie mai vigilente pentru a nu mai ajunge pe raft astfel de produse.

În momentul în care discutăm de niște produse care au ajuns pe raft, sunt produse care au fost notificate prin sistemul de alertă rapidă al Comisiei Europene și nu sunt identificate sau depistate de autoritățile române.

Aș aștepta ca autoritățile române să depisteze în punctele de frontieră. Este şi unul dintre elementele pentru care încă nu suntem în Schengen, fiindcă prin granițele noastre penetrează tot felul de produse neconforme.

De la fructe și legume care au normele de pesticide depășite până la tot felul de produse care nu sunt în conformitate cu normele europene și astfel să nu ajungă mai departe către țările europene.

Dacă ne uităm pe Eurostat vom constata că cetățeanul din România este pe primul loc atât la toate tipurile de cancer pe toate grupele de vârstă, la toate tipurile de boli cardiovasculare, accidente cerebrale și, nu în ultimul rând, obezitate in cont infantilă.", a spus acesta.

Cum identificăm alimentele periculoase din magazine

"Am lansat o aplicație gratuită unică (Aplicația InfoCons) în care toate aceste alerte, înainte de a ajunge pe site-ul ANPC până se publică către presă, le are consumatorul imediat.

Când comisarul european a semnat că acel produs intră în sistemul de alertă rapidă RAPEX automat consumatorul poate să vadă că acel produs sau acea mâncare nu este conformă.

Extrem de important este să mergem să facem reclamație, să ne recuperăm paguba materială și mai ales paguba morală, fiindcă dacă stăm toți cu mâinile în sân, nu se schimbe nimic.

Să nu uităm că acum 3 ani au murit 8 copii în Argeș. Nici astăzi nu s-a terminat ancheta și nu se știe dacă a fost din cauza portocalelor sau a brânzei", a precizat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, o organizație de protecție a consumatorilor, în emisiunea Exces de putere de la Antena 3. 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close