Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce înseamnă șocul termic. Cum ne ferim de complicațiile provocate de caniculă

Ce înseamnă șocul termic. Cum ne ferim de complicațiile provocate de caniculă

Avem sfaturi extrem de utile pentru zilele caniculare pe care le traversăm. Există o diferenţă notabilă între şoc termic şi epuizare termică. Iar complicaţiile care pot fi provocate de caniculă nu sunt de ignorat.

Ce înseamnă șocul termic. Cum ne ferim de complicațiile provocate de caniculă
de Andreea Cigolea    |    29 Iul 2021   •   13:07

E important să știm că exista câteva boli induse de cădură. Și vorbim despre epuizarea termica, dar și socul termic.

Epuizarea termică apare, de obicei, la persoanele al căror organism nu are timp să se adapteze temperaturilor la care este expus sau care fac sport într-un mediu cald, umed. La temperaturi ridicate, organismul se răcește în mare parte prin eliberarea transpirației.

Când umiditatea din aer este ridicată, acest mecanism nu funcționează corespunzător. Epuizarea termica este cea pe care o resimțim mai ușor, prin moleșeală, vertij, urina închisă la culoare, transpirație sau bătăi rapide ale inimii.

Cum ne ferim de complicațiile provocate de caniculă

Însă nu ajungem să leșinam, spre deosebire de socul termic care este chiar o urgenta medicala și care determina pierderea cunoștinței și așa numita sincopa, din cauza căldurii.

Șocul termic este una dintre cele mai grave probleme din timpul verii. Un astfel de episod necesita îngrijiri medicale de urgenta. Vara, socul termic sau hidrocuția apare după ce stam la plaja și apoi optam pentru un dus rece sau o baie rece. La fel se poate întâmplă și daca trecem brusc de la canicula la o camera răcită cu aer condiționat.

Vârstnicii, copiii și persoanele obeze au un risc mai mare de hidrocuție. E necesar să urmam cu strictețe recomandările medicilor, mai ales acum în perioada de canicula. Să nu ne deplasam intre orele 11-17 decât daca este absolut necesar și să ne hidratam corespunzător.

×
Subiecte în articol: canicula
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close