Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Studiu: Cum ne ucide mâncarea de zi cu zi

Studiu: Cum ne ucide mâncarea de zi cu zi

Studiu: Cum ne ucide mâncarea de zi cu zi
Sursa foto: Foto: Pixabay
09 Mar 2017   •   20:29

Aproape jumătate din numărul total de decese din Statele Unite din 2012 cauzate de afecţiuni cardiometabolice - printre care se numără bolile de inimă, accidentele cerebrale şi diabetul de tip 2 - au fost asociate cu obiceiurile alimentare necorespunzătoare, potrivit unui studiu publicat în cel mai recent număr al jurnalului ''JAMA'' şi finanţat de National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI), parte a Institutelor Naţionale de Sănătate din această ţară, informează Science Daily. 

Dintre cele 702.308 de decese înregistrate în rândul adulţilor, cauzate de boli cardiometabolice, 318.656, sau circa 45%, au fost asociate cu un consum insuficient de alimente şi substanţe nutritive vitale pentru o viaţă sănătoasă, dar şi cu un aport excesiv de produse necorespunzătoare. 

Pe listă se numără alimente şi substanţe nutritive despre care se ştie de multă vreme că influenţează sănătatea cardiometabolică - cel mai mare procentaj al deceselor fiind asociat cu un consum excesiv de sare. Carnea procesată, băuturile îndulcite cu zahăr şi carnea roşie neprocesată se află, de asemenea, printre alimentele incluse în exces în dieta americanilor. 

Pe de altă parte, cercetătorii notează că persoanele analizate nu au consumat îndeajuns de multe alimente cu efecte pozitive asupra sănătăţii, precum fructele, legumele, nucile, seminţele, cerealele integrale, grăsimile polinesaturate şi grăsimile omega-3 prezente în fructele de mare şi în peşte. 

Potrivit concluziilor studiului, a fost observată o diferenţă a numărului deceselor asociate cu dieta în cadrul diverselor grupuri de populaţie. Spre exemplu, au fost înregistrate mai multe decese în rândul bărbaţilor prin comparaţie cu femeile, în rândul persoanelor de culoare şi hispanice prin comparaţie cu cele de rasă albă şi în rândul celor cu niveluri mai scăzute de educaţie comparativ cu persoanele cu un nivel mai ridicat de educaţie.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: studiu decese
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close