Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sucul care scade tensiunea și încetineşte procesul de îmbătrânire

Sucul care scade tensiunea și încetineşte procesul de îmbătrânire

Sucul de urzici aduce nenumărate beneficii organismului datorită depozitului generos de vitamine. Acest suc se prepară foarte uşor şi este recomandat ca fiind cea mai bună cură tonică de primăvară.

Sucul care scade tensiunea și încetineşte procesul de îmbătrânire
Sursa foto: Freepick.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mar 2023   •   08:00

Odată cu venirea primăverii, în piețe încep să apară și urzicile, care se află la mare căutare, mai ales că sunt o sursă excelentă de vitamine şi minerale.

Sucul de urzici aduce nenumărate beneficii organismului datorită depozitului generos de vitamina A, C, K, B2, dar şi minerale, fier, magneziu, calciu şi siliciu.

Urzicile sunt folosite încă din timpuri străvechi în remedii și preparate alimentare. De pildă, în Egiptul Antic, urzica era folosită în tratamentul artritei și al durerilor lombare, în timp ce soldații romani își frecau frunze de urzică pe corp pentru a se încălzi.

Atât frunzele, cât și rădăcina de urzică furnizează foarte mulți nutrienți, precum acizi grași linoleici, linolenici, oleici și stearici, toți aminoacizii esențiali, polifenoli, precum quercetină, acid cafeic, cumarină și alți flavonoizi.

Beneficii suc de urzici

Sucul de urzici acționează ca un antioxidant, protejând organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, printre care se numără riscul crescut de boli cronice și îmbătrânire prematură.

Potrivit cercetătorilor, sucul de urzici luptă împotriva inflamaţiilor din corp, accelerând procesul se vindecare.

Citeşte şi: Leacul din strămoşi pentru imunitate. "Se face la foc mic, să nu se evapore apa. Se mănâncă o săptămână"

Potrivit anumitor cercetări, sucul de urzici ar putea întrerupe procesul alergic prin inhibarea producției de histamine, scrie doc.ro

Mai mult decât atât, sucul de urzici mai poate preveni conversia testosteronului în dihidrotestosteron, ceea ce ar putea reduce mărimea prostatei.

Un studiu efectuat pe bărbați cu prostată mărită a arătat că extractul de urzică ajută la tratarea problemelor urinare pe termen scurt și lung, fără efecte adverse.

Sucul de urzici mai este eficient şi pentru persoanele cu tensiune arterială mărită, întrucât această plantă a fost utilizată încâ din cele mai vechi timpuri pentru scăderea tensiunii.

Pe de altă parte, sucul de urzici are compuși care ar putea acționa precum blocantele canalelor de calciu, care relaxează inima prin reducerea forței contracțiilor. 

În ceea ce priveşte contraindicaţiile, femeile însărcinare nu ar trebui să consume suc de urzică şi nici persoanele care sunt în tratament cu medicamente care subțiază sângele, medicamente pentru diabet, antihipertensive, diuretice sau litiu.

Citeşte şi: Alimentul banal care te ajută când ești răcit sau ai gripă: "Conține un aminoacid important"

Cum se prepară sucul de urzici

Sucul de urzici se prepară foarte simplu şi rapid. Prepararea sucului de urzici este la îndemâna tuturor celor care îşi doresc să beneficieze de proprietăţile nebănuite ale acestui suc.

Sucul de urzici se prepară în felul următor: Urzicile se spală foarte, foarte bine, apoi se pun într-un blender sau într-un mojar cu pistil.

Se adaugă 300 ml de apă fierbinte peste pasta de urzici şi se lasă câteva minute la infuzat, apoi se strecoară și se bea ca atare sau îndulcit cu o linguriță de miere, sirop de agave sau arţar.

Acest suc de urzici este cea mai bună cură tonică de primăvară, care reuşeşte să scadă tensiunea, să reducă riscul de boli cronice și să încetinească procedul de îmbătrânire prematură.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close