Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Tehnologia care detectează COVID cu ajutorul telefonului. Adrian Marinescu: ”Are trei avantaje”

Tehnologia care detectează COVID cu ajutorul telefonului. Adrian Marinescu: ”Are trei avantaje”

Cercetătorii Universității din Santa Barbara, California, au inventat o nouă metodă de testare pentru virusul Sar-CoV-2. Kitul de testare, care implică folosirea telefonului, costă de 10 ori mai puțin decât un test PCR.

Tehnologia care detectează COVID cu ajutorul telefonului. Adrian Marinescu: ”Are trei avantaje”
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2022   •   09:10

Testul utilizează un proces numit amplificare izotermă mediată de bucle pentru a amplifica ARN-ul viral din salivă, pentru a detecta genele ţintă specifice.

Aplicaţia, care este disponibilă gratuit, foloseşte camera unui smartphone pentru a măsura schimbările de culoare care indică o reacţie chimică şi determină un diagnostic în 25 de minute. Atunci când a fost testat pe 50 de pacienţi cu Covid, acesta a egalat testele PCR în ceea ce priveşte sensibilitatea. Aceeaşi tehnică a fost aplicată cu succes şi la diagnosticarea infecţiilor gripale.

Cercetătorii din spatele testului de salivă de 25 de minute spun că acesta oferă o platformă extrem de fiabilă pentru testarea la locul de muncă sau la domiciliu.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, susține că o astfel de tehnologie poate fi complementată testului PCR, ci nu îl poate înlocui:

„E mai degrabă o soluție calitativă, nu cantitativă. Va fi strict pentru orientare. Sunt niște date pe care le luăm ca ipoteză de lucru. E adevărat că varianta Omicron concentrează bine în salivă. Acele teste de salivă din școli nu sunt deloc rele, dacă vorbim de varianta Omicron.

Nu cred că putem discuta de o sensibilitate egală cu cea a PCR-ului.

Astfel de tehnologii au trei avantaje. Sunt ușor de făcut, pentru varianta Omicron s-ar putea să joace un loc important, în condițiile în care sunt atât de frecvente cred că toate aceste metode care funcționează complementar pot să ne ajute.”, a susținut Adrian Marinescu la Antena 3.

 

×
Subiecte în articol: Adrian Marinescu COVID-19 test salivă
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close