Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Testul de sânge care poate depista peste 50 de tipuri de cancer

Testul de sânge care poate depista peste 50 de tipuri de cancer

Un simplu test de sânge poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer. Testul se adresează persoanelor cu risc mai mare de boală, inclusiv pacienţilor de peste 50 de ani.

Testul de sânge care poate depista peste 50 de tipuri de cancer
de Andreea Cigolea    |    26 Iun 2021   •   10:13

Studiile arată că acest test este capabil să identifice multe tipuri de boală care sunt dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, spre exemplu cancerul ovarian. Aceştia spun, de asemenea, că testul are o rată fals pozitivă foarte mică.

Testul caută modificări chimice în fragmentele ale ADN-ului care nu conţin celule ADNc. Aceste celule se scurg practic din tumori canceroase în sânge.

Testul a identificat corect prezenţa cancerului la 51,5% din cazuri

Oamenii de ştiinţă au analizat performanţa testului până acum pe 2.923 de persoane cu cancer şi 1.254 de persoane fără. Testul a identificat corect prezenţa cancerului la 51,5% din cazuri, în toate etapele bolii şi a detectat în mod greşit cancerul la doar 0,5% din cazuri.

Testul a identificat corect şi ţesutul în care cancerul a fost localizat în organism în 88,7% din cazuri. Se vor mai efectua teste pentru această analiză, care vor include peste 140.000 de participanţi şi sunt aşteptate rezultatele oficiale până în 2023.

×
Subiecte în articol: cancer sange
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close