Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Testul de sânge care ar putea depista cancerul înainte de orice simptom

Testul de sânge care ar putea depista cancerul înainte de orice simptom

Un simplu test de sânge ar putea identifica mai multe tipuri de cancer la pacienți înainte ca aceștia să dezvolte simptome clare.

Testul de sânge care ar putea depista cancerul înainte de orice simptom
de Gabriel Dano    |    12 Sep 2022   •   18:18

Studiul Pathfinder a presupus oferirea testului de sânge la peste 6.600 de adulți cu vârsta de minim 50 de ani și a detectat zeci de noi cazuri de boală. Multe tipuri de cancere au fost descoperite într-un stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu ies la screeninguri în mod obișnuit.

Acest test e văzut drept un „game changer” de Serviciul Național de Sănătate din Anglia, instituție care urmează să raporteze rezultatele unui alt studiu major în care au fost implicați 165.000 de oameni anul viitor.

Medicii speră că testul va salva vieți prin depistarea cancerului suficient de devreme pentru ca intervenția chirurgicală și tratamentul să fie mai eficiente, dar tehnologia se află încă în stadiul de dezvoltare.

„Cred că ceea ce este interesant la această nouă paradigmă și concept este că multe dintre acestea [forme de cancer] au fost cancere pentru care nu avem un screening standard”, a declarat doctorul Deb Schrag, cercetător principal al studiului de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, duminică, la reuniunea Societății Europene pentru Oncologie Medicală de la Paris, scrie The Guardian, citat de Adevărul.

În studiul Pathfinder, testul de sânge Galleri a fost făcut de 6.621 de adulți cu vârsta de 50+ ani. Pentru 6.529 dintre participanții voluntari, testul a ieșit negativ, dar a semnalat un potențial cancer în restul de 92.

Teste suplimentare au confirmat tumori solide sau cancer de sânge la 35 de persoane (1,4% din întreg eșantionul). Testul a descoperit două tipuri de cancer la o femeie care avea 2 tumori, endiometral și la sân.

Mai mult decât identificarea prezenței bolii, testul Galleri prezice și unde se află cancerul, permițând medicilor să localizeze și să confirme un cancer prin diferite analize. „Când testul de sânge a ieșit pozitiv, de obicei a durat mai puțin de trei luni pentru a finaliza analizele”, a spus Schrag.

×
Subiecte în articol: test de sânge
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close