Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Tratamentul care aduce speranță. S-a descoperit cum se poate reduce riscurile de recidivă a cancerului la sân

Tratamentul care aduce speranță. S-a descoperit cum se poate reduce riscurile de recidivă a cancerului la sân

Tratamentul care aduce speranță. S-a descoperit cum se poate reduce riscurile de recidivă a cancerului la sân
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
06 Iun 2016   •   13:11

Femeile al cărui cancer la sân a fost tratat în stadiu precoce prezintă un risc mai mic de recidivă dacă urmează un tratament hormonal timp de zece ani, în loc de cinci ani cum se prescrie de obicei, se arată într-un studiu prezentat în SUA şi citat de EFE.

Studiul arată că femeile aflate la menopauză care au urmat un tratament cu anticancerigenul Femara (letrozol) timp de zece ani - şi nu cinci cum se prescrie de obicei - au redus cu 34% riscurile unei reapariţii a tumorii, sau a apariţiei unui nou cancer.

Acest studiu a fost publicat în New England Journal of Medicine şi prezentat la conferinţa anuală a American Society of Clinical Oncology (ASCO) ale cărei lucrări s-au desfăşurat în acest weekend la Chicago şi la care au participat specialişti oncologi din întreaga lume.

"Aceste rezultate sunt importante pentru milioane de femei din întreaga lume care suferă de cancer la sân HER2 pozitiv", a subliniat Harold Burstein, profesor la  Harvard, care a luat parte la studiu. "Rezultatele sugerează că urmarea unei hormonoterapii o perioadă mai îndelungată de timp reduce riscul de reapariţie a bolii", a precizat el.

Majoritatea tumorilor la sân sunt receptoare de hormoni pozitivi, din care 20 la sută îl reprezintă estrogenul. Chiar şi după îndepărtarea chirugicală a tumorii, femeile afectate de acest tip de cancer HER2 pozitiv "riscă o recidivă" a bolii chiar dacă slabă, a explicat Paul Goss, profesor de medicină la Harvard şi directorul Centrului de cercetare a cancerului la sân Massachusetts General Hospital din Boston.

Goss este unul din principalii autori ai acestui studiu clinic la care au participat 1.918 de femei din Canada şi SUA.

În faţa acestui risc, pacientelor li s-a administrat Tamoxifen (Nolvadex), un antiestrogen din anii 1970, sau alţi inhibitori ai acestui hormon, precum Femara, produs de laboratorul Novartis, pentru a preveni o recidivă a cancerului.

În urma acestor rezultate, ASCO recomandă femeilor să urmeze acest tratament hormonal timp de zece ani, în loc de cinci cum cum este prescris în mod obişnuit.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: cancer de san tratament cancer
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close