Antena 3 CNN Actualitate Sănătate "Ucigașul tăcut" care face anual 400.000 de victime. Medic: ”Exercită toxicitatea în tot organismul”

"Ucigașul tăcut" care face anual 400.000 de victime. Medic: ”Exercită toxicitatea în tot organismul”

Poluarea face sute de mii de victime anual. În România poluarea atinge cote alarmante lucru care dăunează grav sănătății.

"Ucigașul tăcut" care face anual 400.000 de victime. Medic: ”Exercită toxicitatea în tot organismul”
de Andreea Cigolea    |    08 Iun 2021   •   10:01

Medicul Radu Țincu a vorbit despre bolile grave care sunt cauzate de poluare. Toxicologul a numit poluarea "ucigașul tăcut".

"Poluarea este un ucigaș tăcut, zilnic acumulăm noxe peste noxe. Putem evita poluarea alimentară, să nu ne expunem la substanțe toxice, dar când discutăm de aer nu avem cum să ne mutăm din zonele poluate. Poluarea aerului în România e o realitate dovedită, în foarte multe din situații avem niveluri ale poluării care depășesc cu mult normele admise", a spus medicul.

"Crește riscul cancerului și a bolilor bronho-pulmonare, dar și numărul bolilor alergice la copii. Asta vedem la cunoscuți și la prieteni care dezvoltă astfel de forme de boală.

Gunoiul menajer e o formă de poluare

Trebuie făcut ceva, pentru că gunoiul menajer e o formă de poluare, iar managementul greșit al gunoiului menajer poate contribui la poluarea aerului.

Incinerarea greșita a deșeurilor aduce particulele poluante în aer și apoi în plămânii noștri. Aceste particule sunt toxice, ajung în alveolele pulmonare, declanșează reacții inflamatorii cronice care, în ani de zile înseamnă pierderea elasticității plămânului, care nu mai este funcțional.

Apoi, multe din substanțele pe care le respirăm sunt preluate în sânge și își exercită toxicitatea în întreg organismul.

Aerul încărcat cu monoxid de carbon afectează capacitatea de învățare, de memorare. Copiii din zonele poluate au deficit de învățare și un IQ mai mic decât cei din zonele nepoluante", a explicat Radu Țincu la Digi24.

×
Subiecte în articol: Radu Țincu poluare
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close