Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Un produs interzis în peste 100 de țări este folosit în România total greșit! Nu se dă copiilor mai mici de patru ani, avertizează un celebru pediatru

Un produs interzis în peste 100 de țări este folosit în România total greșit! Nu se dă copiilor mai mici de patru ani, avertizează un celebru pediatru

Novocalmin este un supozitor folosit de mulți părinți în caz de febră crescută la copiii mici. El scade rapid temperatura, dar puțini știu că nu se administrează sub vârsta de patru ani.

Un produs interzis în peste 100 de țări este folosit în România total greșit! Nu se dă copiilor mai mici de patru ani, avertizează un celebru pediatru
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    16 Dec 2019   •   22:22

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) susține că este contraindicată administrarea de rutină a novocalminului supozitoare.

Dr. Mihai Craiu, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, a explicat într-un interviu pentru Totuldespremame.ro, care sunt riscurile asociate acestui supozitor care combate febra.

„ANMDM îl recomandă, conform rezumatului caracteristicilor produsului, la copiii cu vârstă mai mare de 4 ani și în cazul în care aceștia sunt refractari la administrarea medicamentelor uzuale recomandate de protocoale, adică atunci când au febră rezistentă la antitermice. Ar trebui, deci, să fie ultima opțiune după ce ai administrat diverse suspensii sau supozitoare cu paracetamol, ibuprofen, diclofenac și așa mai departe. Mă refer strict la patologia pediatrică, pentru că adultul are un antitermic mult mai potent decât novocalminul: aspirina (acidul acetilsalicilic), total interzisă în cazul copiilor”, a spus Mihai Craiu.

De ce este periculos novocalminul la copiii sub patru ani, iar celelalte medicamente cu metamizol sodic nu?

Dr. Mihai Craiu: Pentru că viteza de absorbție din mucoasa rectală și cinetica lui sunt discret diferite. În timp ce în mucoasa rectală, substanța activă se absoarbe în circulația sistemică, administrarea pe cale orală presupune o metabolizare parțială, pentru că trece prin filtrul ficatului și îl modulează. În cele din urmă, substanța activă ajunge tot în sânge, tot transmucos, dar unul trece prin filtrul ficatului, iar celălalt nu, de unde și potențialul toxic mai mare.

×
Subiecte în articol: Novocalmin Mihai Craiu
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close