Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vin patru zile de caniculă | Ce să nu mâncăm când e foarte cald afară

Vin patru zile de caniculă | Ce să nu mâncăm când e foarte cald afară

Meteorologii au emis miercuri avertizări Cod galben și Cod portocaliu de caniculă valabile în următoarele zile în mai multe zone din țară.

Vin patru zile de caniculă | Ce să nu mâncăm când e foarte cald afară
Sursa foto: pexels
de Andreea Cigolea    |    20 Iul 2022   •   12:10

Potrivit ANM, joi, va fi Cod galben în județele Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dloj, Olt și Teleorman.

În aceste zone vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35-37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități.

O avertizare Cod portocaliul va fi în vigoare vineri și sâmbătă în județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.

În aceste zone, valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38-40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Praova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța vor fi sub avertizare Cod galben vineri, sâmbătă și duminică.

În aceste zone, disconfortul termic va crește, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18-20 de grade.

Cele mai potrivite alimente pe timp de caniculă

Temperaturile crescute solicită mult organismul și sunt consumatoare de energie. De aceea este important să mănânci și să te hidratezi, chiar dacă îți lipsește apetitul și nu îți este sete.

  • Pentru aperitive, alege salate din legume și fructe, îmbogățite cu surse de proteine sănătoase, precum ouă fierte, pește sau leguminoase, și sosuri proaspete, cu zeamă de lămâie și ulei de măsline 
  • Poți încerca crudități cu sosuri de brânză ori iaurt. Ele oferă organismului o cantitate adecvată de săruri minerale, apă, dar și de vitamine
  • Pepenii, verzi și galbeni, fructe clasice de vară, au multe beneficii. Sunt ușor de digerat, ajută la hidratare, conțin vitamina A, bună pentru sistemul imunitar, și vitamina B6, utilă pentru combaterea oboselii. 
  • Încearcă supele reci, de exemplu gazpacho, preparat de origine spaniolă care potolește setea și este bogat în vitamine și minerale
  • Carpaccio este un alt preparat care poate însoți legumele. Este vorba despre felii de carne crudă, vită sau pește, foarte proaspete, tăiate foarte fin și macerate în zeamă de lămâie
  • Pentru desert, alege fructe de sezon, agrementate cu iaurturi grecești, miere și nuci. Pe lângă faptul că au o compoziție nutrițională excelentă, au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind bogate în vitamina C și diverși antioxidanți, utili pentru sistemul imunitar, dar și pentru o piele frumoasă. 

Ce alimente sunt de evitat pe timp de caniculă

Unele produse alimentare nu sunt recomandate în perioadele de căldură extremă, deci consumul lor ar trebui să fie limitat. Este vorba mai ales de:

  • Carne roșie
  • Alimente prea reci sau prea fierbinți
  • Alimente procesate industrial
  • Mâncăruri foarte picante
  • Alimente prăjite în multă grăsime
  • Mezeluri și brânzeturi maturate

Ce înseamnă o hidratare corectă

Atunci când este foarte cald, este recomandat să crești consumul de lichide, în principal de apă, care este cea mai bună băutură pentru hidratare. Nu se recomandă, însă, consumul de apă cu gheață, pentru că poți fi tentat să consumi o cantitate mai mică de lichide decât cea necesară corpului.

Apa la temperatura camerei, eventual aromatizată cu suc de lămâie ori fructe proaspete sau felii de castravete, este perfectă pentru hidratare. 

Consumul de alcool trebuie să fie limitat, cel mult ocazional, pentru că are efect de deshidratare. 

De asemenea, cafeaua nu este indicată să fie consumată în cantități mari. Cafeaua este o băutură diuretică, stimulează activitatea rinichilor și împiedică apa să rămână în organism. 

×
Subiecte în articol: canicula pepene temperatura
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close