Antena 3 CNN Actualitate Sărăcia apasă România. Tinerii se mută de la oraş la ţară

Sărăcia apasă România. Tinerii se mută de la oraş la ţară

Sărăcia apasă România. Tinerii se mută de la oraş la ţară
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    27 Aug 2013   •   10:23

Sărăcia i-a făcut pe români să îşi schimbe radical viaţa. Rămaşi fără loc de muncă şi cu datorii la bănci, sute de mii de români au renunţat la viaţa de oraş şi s-au mutat la ţară. Acum îşi câştigă existenţa din cultivarea pământului sau din creşterea animalelor.

Rămaşi fără loc de muncă şi cu datorii în bănci, 30.000 de oamenii au decis să renunţe la traiul de oraş şi să se mute la ţară. Cei mai mulţi sunt tinerii. Peste 19.000 de persoane cu vârste cuprinse între 30-34 ani au venit în mediul rural. Cel puţin la ţară mâncarea poate fi asigurată.

Tinerii s-au reprofilat pe agricultură, şi-au cumpărat animale şi trăiesc de pe urma lor. De asemenea, şi-au făcut solarii, vând legume sau le folosesc pentru autoconsum.

Ministerul Agriculturii încurajează tinerii să lucreze în agricultură. Prin noul program "Fermele de familie", românii pot accesa fonduri europene în valoare de până la 125.000 de euro pentru a pune pe roate o afacere de familie în domeniul agricol.

Dorinţa de a migra spre mediul rural nu este una nouă în condiţiile în care tot mai mulţi români au restanţe la bănci. Cele mai recente rapoarte ale Băncii Naţionale arată că, la sfârşitul lunii iunie, peste 740.000 de români nu şi-au plătit ratele la timp, astfel că băncile de recuperat de la rău-platnici 2,3 miliarde de euro.

Executorii sunt însă pe urma lor. Aproximativ 3.500 de familii au rămas fără locuinţă. Băncile le-au scos casele şi aparta­mentele la vânzare,  după ce nu şi-au mai achitat ratele la credite. Acestea speră să în­ca­seze 150 milioane de euro din vânzarea lor.

În plus, rata şomajului a crescut semnificativ în luna iunie ajungând la 7,6%.  Peste 730.000 de persoane primesc ajutor de şomaj de la stat.



×
Subiecte în articol: sărăcie
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close