Antena 3 CNN Actualitate Șase persoane au fost reţinute în dosarul diplomelor false de licenţă. Alte nouă, sub control judiciar

Șase persoane au fost reţinute în dosarul diplomelor false de licenţă. Alte nouă, sub control judiciar

1 minut de citit Publicat la 11:41 27 Iul 2017 Modificat la 11:41 27 Iul 2017
o_1bm1hnqvlrmp1ksu1mladf18u3d.jpg
Foto: Agerpres

UPDATE: Şase persoane au fost reţinute, în timp ce faţă de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar, în dosarul 'Diplome de licenţă fără studii', informează IGPR. 

"Până în acest moment, şase persoane au fost reţinute şi urmează să fie prezentate instanţei, cu propunere de arestare preventivă, iar faţă de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar. Din anchetă a reieşit că, în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, s-ar fi constituit reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor", se arată într-un comunicat de presă transmis Agerpres

Potrivit sursei citate, în urma celor 100 de percheziţii efectuate miercuri au fost ridicate 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice. 

"În acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi.În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice. În fapt, cadrele didactice ar fi pretins şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba", se precizează în comunicat. 

Totodată, informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare şi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor. 

La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate, a Direcţiei de Investigaţii Criminale şi a Direcţiei de Poliţie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi poliţişti ai inspectoratelor de poliţie judeţene Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, precum şi jandarmi. 

×
Etichete: Arad
Parteneri
x close