Antena 3 CNN Actualitate Scandal din cauza pestei porcine africane. Sătenii dintr-o comună din Olt refuză eutanasierea animalelor

Scandal din cauza pestei porcine africane. Sătenii dintr-o comună din Olt refuză eutanasierea animalelor

Scandal din cauza pestei porcine africane. Sătenii dintr-o comună din Olt refuză eutanasierea animalelor
Sursa foto: Foto: pixabay.com
29 Noi 2018   •   21:18

Autorităţile sanitar-veterinare au reuşit să ridice joi la Rusăneşti doar porcii dintr-o fermă aparţinând primarului localităţii, în timp ce sute de localnici au protestat pentru a treia zi consecutiv faţă de eliminarea suinelor în contextul confirmării a trei cazuri de pestă porcină africană (PPA). 

Prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, a declarat joi seara, pentru AGERPRES, că în cursul zilei a avut mai multe discuţii cu sătenii nemulţumiţi şi că autorităţile vor încerca în continuare să îi convingă pe oamenii din Rusăneşti să le permită accesul în gospodării pentru a eutanasia şi ridica porcii. 

"Astăzi, de faţă cu sutele de oameni adunaţi la Rusăneşti, am discutat telefonic şi cu domnul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a promis că ministerul îi va ajuta pe localnici să repopuleze fermele. De asemenea, le-am explicat faptul că vor primi despăgubiri, chiar şi domnul ministru le-a dat asigurări în acest sens. Am încercat şi sper că am şi reuşit să îi convingem pe oameni de ce trebuie să aplicăm această măsură a eliminării porcilor. În judeţul Olt nu se va face nimic cu forţa. Sperăm ca cetăţenii să fi înţeles şi vineri să permită accesul reprezentaţilor DSVSA", a spus prefectul, care a participat joi, alături de şefii altor instituţii, la mai multe întâlniri cu cetăţenii din comună. 

Sacrificarea tuturor porcilor din comuna Rusăneşti a fost decisă luni, ca măsură menită să împiedice răspândirea virusului PPA în alte localităţi. 

Începând de marţi, echipe DSVSA, însoţite de jandarmi, s-au deplasat zilnic la Rusăneşti pentru a sacrifica porcii, dar abia joi dimineaţa au reuşit să intre în sat şi numai într-o singură exploataţie, cea aparţinând familiei primarului, unde au fost sacrificate câteva zeci de animale. Ceilalţi cetăţeni din Rusăneşti nu au permis nici joi echipelor DSVSA să intre în exploataţii. 

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close