Antena 3 CNN Actualitate Scandal pe osemintele lui Alexandru Ioan Cuza. Sătenii din Ruginoasa cer reîntoarcerea acasă a osemintelor domnitorului

Scandal pe osemintele lui Alexandru Ioan Cuza. Sătenii din Ruginoasa cer reîntoarcerea acasă a osemintelor domnitorului

15 Iul 2014   •   09:57

La 141 de ani de la moartea sa, Alexandru Ioan Cuza pare să nu-şi găseşte linistea. Sătenii din Ruginoasa, locul în care este palatul lui Alexandru Ioan Cuza, i-au scris preşedintelui pentru a recupera de la Iaşi osemintele domnitorului.

În schimb, experţii de la Iaşi, oraş în care sunt acum osemintele lui Cuza, susţin că dorinţa sătenilor este nefondată, chiar dacă domnitorul a fost îngropat la Palatul de la Ruginoasa.

Răpus de o boală de inimă, Cuza moare pe 15 mai 1873, la vârsta de 53 de ani, şi este înmormântat, iniţial, la Biserica Domnească de lângă Palatul de la Ruginoasa, conform dorinţei sale. După cel de-al doilea Război Mondial, osemintele i-au fost mutate la Biserica "Trei Ierarhi" din Iaşi, după ce au stat doi ani la Curtea de Argeş.

Localnicii din Ruginoasa nu sunt împăcaţi cu faptul că domnitorul nu s-a întors acasă şi nu au încetat să îi revendice osemintele.

"Noi atunci nu am avut posibilitatea de a-l readuce pe domnitor acasă, iar dacă nu ar fi existat războiul, noi spunem că şi acum Al. I Cuza s-ar fi odihnit la umbra Bisericii Domneşti.  Orice român ştie că, pe patul de moarte, domnitorul Al. I. Cuza şi-a exprimat dorinţa de a fi înmormântat la Ruginoasa", a afirmat Cristina Axinia, directorul Centrului Cultural de la Ruginoasa.

O nouă scrisoare deschisă, semnată de un grup de iniţiativă din Ruginoasa, în frunte cu primarul, a fost trimisă către Parlament, Guvern, Biserica Ortodoxă şi Academia Română.

"De când sunt eu primar, de 14 ani, tot facem demersuri. Am primit răspunsuri de la o parte din autorităţi, dar aceste răspunsuri au fost evazive, nimic concret", a afirmat primarul din Ruginoasa.

Experţii din Iaşi, oraş în care sunt acum osemintele lui Cuza, susţin însă că dorinţa sătenilor este nefondată.

Alexandru Ioan Cuza s-a născut la 20 martie 1820 şi a fost primul domnitor al Principatelor Unite.

×
Parteneri
Femeie salvată din portbagajul unei maşini în flăcări, în Bucureşti
x close