Antena 3 CNN Actualitate Scandalul copiilor legaţi de paturi: Directorul medical al Spitalului din Buzău a demisionat, acuzând sancţiuni "prea dure"

Scandalul copiilor legaţi de paturi: Directorul medical al Spitalului din Buzău a demisionat, acuzând sancţiuni "prea dure"

Scandalul copiilor legaţi de paturi: Directorul medical al Spitalului din Buzău a demisionat, acuzând sancţiuni "prea dure"
Sursa foto: Foto: Antena3
20 Feb 2013   •   11:09

Directorul medical al Spitalului Judeţean Buzău, Victor Ioniţă, a demisionat din funcţie, miercuri, pe motiv că sancţiunile dispuse împotriva cadrelor medicale de la Secţia Pediatrie, în cazul copiilor legaţi de paturi, sunt "prea dure", informează Mediafax.

Ioniţă a mai declarat că demisia sa a fost înmânată managerului Spitalului Judeţean şi are la bază motive personale, dar mai ales faptul că propunerea sa, ca şef al comisiei de disciplină care a anchetat cazul copiilor legaţi de paturi, nu a fost respectată.
   
Ioniţă precizează că a propus, în calitatea pe care o are, ca şeful Secţiei Pediatrie, medicul Carmencita Matei, să fie suspendată din funcţie pentru două luni, însă nu s-a ţinut cont de propunerea sa.

El spune că, în aceste condiţii, a decis să demisioneze din funcţia de director medical al spitalului, pe care o deţine de şase luni.
   
"Picătura care a umplut paharul a fost decizia pe care a trebuit să o luăm în Comisia de disciplină împotriva conducerii Secţiei de Pediatrie. Eu  cred că sancţiunea trebuie să fie în concordanţă cu gravitatea faptei sau a prejudiciului creat, prejudiciu care nu a existat, cu excepţia unui prejudiciu de imagine.  Eu am considerat că retrogradarea pe o perioadă limitată ar fi fost suficientă. Ni s-a solicitat altceva şi ca atare eu am considerat că nu mă mai regăsesc în această funcţie de conducere. Ca urmare, am demisionat din postul de director medical şi mă întorc la ceea ce ştiu să fac, adică la anestezie. Voi redeveni şef al Secţiei ATI", a declarat Victor Ioniţă.
   
În opinia acestuia, cazul copiilor legaţi de paturi a provocat "doar un prejudiciu de imagine", iar măsura destituirii şefului Secţiei Pediatrie, Carmencita Matei, este prea dură, mai ales că practica contenţionării este utilizată în toate spitalele din ţară şi din Europa.
   
"În momentul de faţă avem o procedură internă care reglementează modul de legare atât a copiilor, cât şi a adulţilor. Credeţi că acum dacă copiii sau adulţii sunt legaţi conform unei proceduri e mai traumatizant sau mai puţin traumatizant decât înainte ? Eu cred că este acelaşi lucru. Faptul că s-a apelat la acea metodă ca urmare a unei necesităţi, iar faptul că se poate face mai bine sau mai  civilizat este adevărat. Acum nu îi mai legăm de mână, dar am conceput nişte atele care fixează şi branula şi mâna copilului şi o să legăm acea atelă de pat.  Mai civilizat de atât nu există nicăieri în lume", a explicat Victor Ioniţă.  

"Activitatea din Secţia de Pediatrie este o activitate desfăşurată de nişte medici cu mare experienţă, cărora nu le-am reţinut în sarcină decât faptul că nu au supravegheat foarte corect îngrijirea copiilor şi nu au avut cunoştinţă de temeiul legal în care se pot face aceste manevre de context", a declarat Victor Ioniţă într-o intervenţie telefonică la "Se întâmplă în România", de la Antena 3.


   
Şeful Secţiei Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, Carmencita Matei, şi asistentul-şef al secţiei, Mircica Găzdaru, vor fi destituite din funcţii în urma anchetei în cazul copiilor legaţi de paturi, au anunţat, marţi, reprezentanţii Consiliului Judeţean.

De asemenea, asistenta medicală şi infirmiera de salon vor fi sancţionate cu reducerea salariului cu 10% pe o perioadă de două luni
   
Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Consiliul Judeţean Buzău, instituţie în subordinea căreia se află spitalul, măsurile şi sancţiunile au fost propuse de Comisia de disciplină constituită în acest caz şi au fost aprobate de către managerul unităţii medicale.
   
Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău au fost difuzate, în 28 ianuarie, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani.
   

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close