Antena 3 CNN Actualitate Schimbări cu efect de bumerang! Reorganizarea Poliţiei Rurale a generat costuri suplimentare, nu creşterea calităţii

Schimbări cu efect de bumerang! Reorganizarea Poliţiei Rurale a generat costuri suplimentare, nu creşterea calităţii

Schimbări cu efect de bumerang! Reorganizarea Poliţiei Rurale a generat costuri suplimentare, nu creşterea calităţii
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Iul 2012   •   18:17

Reorganizarea Poliţiei Rurale nu a condus la creşterea calităţii serviciului poliţienesc, ci a generat costuri suplimentare, a declarat, vineri, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, la prezentarea rezultatelor auditului de la MAI, informează Mediafax.
   
Ministrul a precizat că auditul a demonstrat, în privinţa reorganizării Poliţiei Locale, creşteri ale cheltuielilor medii lunare pentru carburanţi, mentenanţă auto şi patrimoniu cu 23,5 la sută, a consumului mediu de carburant pentru autovehiculele din dotarea secţiilor cu 19 la sută, a cheltuielilor rezultate din chirii, utilităţi şi întreţinere a imobilelor cu 35 la sută.
   
Ioan Rus a adăugat că au crescut cu zece procente cheltuielile de personal.
   
Ministrul a arătat că "lipsa de viziune în planul politicii de personal" a dus la "scăderea prestigiului profesional" al categoriilor de personal din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), dar şi la lipsa "atractivităţii carierei".
   
În ceea ce priveşte logistica instituţiilor, a mai arătat Rus, aceasta "nu poate susţine complexitatea misiunilor", cu consecinţe importante asupra asigurării unui climat de normalitate în spaţiul public.
   
"Gradul mediu de înzestrare cu autovehicule este de 43 la sută, necesarul de carburant fiind asigurat în proporţie de 21 la sută. Gradul de înzestrare cu mijloace specifice de intervenţie pentru structurile de ordine publică asigură doar parţial îndeplinirea misiunilor, prin bugetul aprobat pentru investiţii în anul 2012 fiind alocat doar 9,2 la sută din necesarul de finanţare", a mai spus Rus, arătând că ponderea bugetului din PIB aferentă anului 2012  este mai mică decât cea din 2001, în condiţiile în care cheltuielile de personal au înregistrat creşteri odată cu trecerea la "profesionalizarea structurilor militare".
   
Ioan Rus a vorbit şi de absorbţia fondurilor europene, în acest sens precizând că Ministerul Administraţiei şi Internelor a avut la dispoziţie finanţări pe cinci tipuri de programe şi fonduri.
   
"Pentru unul singur, Facilitatea Schengen, gradul de absorbţie a fost de sută la sută. Celelalte au un grad de absorbţie între 11,4 la sută în cazul fondurilor structurale, şi 80 la sută, ceea ce evidenţiază un grad redus de absorbţie, iar pentru unele am identificat un risc major de dezangajare", a concluzionat Ioan Rus.

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close