Antena 3 CNN Actualitate Schimbări radicale în UE. Securitate sporită pentru documentele de identitate

Schimbări radicale în UE. Securitate sporită pentru documentele de identitate

Schimbări radicale în UE. Securitate sporită pentru documentele de identitate
Sursa foto: Foto: pixabay.com
06 Iun 2019   •   11:59

UE introduce măsuri de securitate mai stricte pentru cărțile de identitate pentru a reduce frauda de identitate. Astăzi, Consiliul a adoptat un regulament care va asigura o securitate îmbunătățită pentru cărțile de identitate ale cetățenilor UE și pentru documentele de ședere eliberate cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora care nu sunt cetățeni ai UE.

Noile norme vor îmbunătăți securitatea acestor cărți de identitate prin introducerea unor standarde minime, atât pentru informațiile conținute, cât și pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care emit astfel de documente.

Normele nu impun statelor membre să introducă cărți de identitate în cazul în care acestea nu sunt prevăzute în legislația națională.

Standarde de securitate pentru cărțile de identitate

În temeiul noilor norme, cărțile de identitate vor trebui produse în format uniform de card de credit (ID-1), să includă o zonă de citire optică și să respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizația Aviației Civile Internaționale). Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie și două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. Cărțile de identitate vor indica codul de țară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE.

Cărțile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani și o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărți de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărți de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

Eliminarea treptată a vechilor cărți de identitate

Noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta însemnând că până la data respectivă toate documentele noi trebuie să îndeplinească noile criterii.

În general, cărțile de identitate existente care nu îndeplinesc cerințele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicării noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai întâi. Cărțile de identitate eliberate cetățenilor cu vârsta peste 70 de ani vor rămâne valabile până la expirarea lor, cu condiția ca acestea să îndeplinească standardele minime de securitate specificate și să aibă o zona de citire optică.

Cardurile cel mai puțin sigure, care nu îndeplinesc standardele minime de securitate sau nu au o zonă de citire optică vor expira în termen de cinci ani.

Garanții privind protecția datelor

Noile norme includ garanții solide privind protecția datelor, pentru a asigura faptul că informațiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autoritățile naționale vor trebui să asigure securitatea cipului fără contact și a datelor stocate în acesta, astfel încât cipul să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune.

Documentele de ședere

Normele precizează, de asemenea, un set minim de informații care urmează să fie incluse în documentele de ședere eliberate cetățenilor UE și armonizează formatul și alte specificații privind permisele de ședere eliberate membrilor familiilor cetățenilor UE care nu sunt cetățeni ai UE.

×
Subiecte în articol: schimbari UE Securitate identitate
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close