Ce se întâmplă după cele 14 zile de scenariu roșu în Capitală? Ludovic Orban, replică după bâlbâielile de la București

de Laura Dinu    |    19 Oct 2020   •   12:31
Ce se întâmplă după cele 14 zile de scenariu roșu în Capitală? Ludovic Orban, replică după bâlbâielile de la București Hepta

Premierul Ludovic Orban a făcut declarații de presă, luni, cu privire la bâlbâielile care au avut loc duminică în București.

”Prefectul Capitalei a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență la nivelul Municipiului București pentru astăzi la ora 15,00. Este important ca acest Comitet să dispună toate măsurile și planul de implementare a măsurilor care sunt stabilite în lege și în hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. 

Nu am urmărit declarațiile prefectului, dar noi facem o evaluare a fiecărui prefect. Când vom avea o decizie de comunicat, o vom comunica”, a declarat Ludovic Orban, cu privire la reacția prefectului Capitalei de duminică.

After school-urile și creșele nu sunt afectate

În ceea ce privește reglemetările din scenariul roșu, care s-ar putea aplica în Capitală începând de mâine, premierul a specificat că nu se aplică decât învățământului, nu și altor activități, cum ar fi creșe sau after-school-uri. 

”Reglementările privitoare la situația modului de organizare a procesului educațional, se referă la învățământ și la preșcolari. Cele 2 trepe, 1 și 3 la mie, nu afectează desfășurarea altor activități, cum ar fi activitățile în creșe și after-school. Sigur că, odată cu organizarea cursurilor online, after-school-ul nu prea mai poate să funcționeze, pentru că dacă elevii nu se duc la școală și participă online la procesul online, nici after-school-ul nu va mai putea funcționa. Dar after-school-ul și alte acțivități nu sunt în cadrul reglementărilor”, a declarat Ludovic Orban.

Evaluare la 14 zile

Cu privire la ce se va întâmpla după cele 14 zile în care elevii vor învăța exclusiv online, Ludovic Orban a declarat că se va face o evaluare pentru a se stabili dacă activitățile asupra cărora au fost impuse restricții pot reveni la normal. 

”Se va face o evaluare, tot în același mod, a numărului de cazuri pe ultimele 14 zile, pentru că de asta se instituie pentru o perioadă de 14 zile acest set de măsuri aferente depășirii indicelui de 3 la mie. În cazul în care indicele scade sub 3 la mie, automat se reiau activițile care au fost sub restricție. Nu am considerat că se poate relua activitatea după un interval mai scurt”, a adăugat premierul. 

 

x close