Antena 3 CNN Actualitate Se redeschid două secţii de la Oltchim. Peste 1.000 de salariaţi îşi reiau activitatea de astăzi

Se redeschid două secţii de la Oltchim. Peste 1.000 de salariaţi îşi reiau activitatea de astăzi

Se redeschid două secţii de la Oltchim. Peste 1.000 de salariaţi îşi reiau activitatea de astăzi
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    16 Noi 2012   •   10:59

Mai mult de o mie de salariaţi ai Oltchim vor începe lucrul efectiv de vineri, a anunţat liderul sindical Corneliu Cernev.

"După ce în urmă cu două zile s-a pornit secţia de propenoxid, acum ne aflăm în probe pentru a porni şi secţiile de polieterni şi sinteze organice. Astfel, începând de azi (vineri - n.r.), aproximativ 1.000 - 1.200 de oameni vor începe efectiv lucrul la combinat, însemnând atât cei direct implicaţi la secţiile respective cât şi personal auxiliar - transport, aprovizionare, CTC. Combinatul a început procesul de repornire iar oamenii cât de cât sunt mulţumiţi. Aşteptăm acum ca şi guvernanţii să-şi menţină restul de promisiuni", a precizat Cernev, potrivit Agerpres.

Tot el mai spune că s-au virat şi salariile aferente lunii septembrie, iar cei şase grevişti ai foamei au renunţat la această formă de protest.

Oltchim a fost închis la sfârşitul lunii august din cauza datoriilor de peste 500 de milioane de euro şi se află pe lista convenită cu FMI pentru privatizare. În cadrul societăţii lucrează 3200 de angajaţi.

După încercarea eşuată de privatizare a Oltchim, Guvernul intenţionează să acorde combinatului un ajutor de urgenţă de 20 milioane euro, pentru finanţarea activităţii, sumă cu care FMI este de acord.

Angajaţii de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit joi salariile restante pentru luna septembrie şi au renunţat la proteste.

Peste 400 de salariaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa pavilionului administrativ, cerându-şi salariile restante şi solicitând ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.

Şase salariaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au intrat în greva foamei, iar angajaţii combinatului au anunţat marţi, la încheierea protestului, că dacă nu-şi primesc salariile vor veni joi la Bucureşti, ca să picheteze sediul Ministerului Economiei.

FMI cere închiderea combinatului chimic Oltchim, susţin mai multe surse apropiate reprezentanţilor Fondului. Cererea vine după ce încercarea de privatizare a combinatului a eşuat, iar acum Oltchim a ajuns o gaură neagră în economia statului. FMI susţine că nu este indicat ca România să investească 20 de milioane de euro în Oltchim, dacă această companie este în pierdere.

Peste 500 de angajaţi de la combinatul Oltchim au protestat în stradă, marţi dimineaţă, pentru că nu şi-au mai primit salariile de două luni, iar şase lucrători au intrat în greva foamei
.

Premierul Ponta susţine că privatizarea Oltchim s-a convenit cu FMI în februarie, înaintea instalării actualului Guvern, iar combinatul a fost preluat cu datorii de 500 milioane euro, care, potrivit premierului, ar fi rezultat în urma unor fraude şi hoţii ale foştilor guvernanţi.

"Vreau să vă rog să-i înţelegeţi pe oameni şi să le dăm lucruri concrete referitoare la perspectiva Oltchimului. Nu cred că trebuie pedepsiţi în vreun fel sau acuzaţi oamenii de la Oltchim pentru hoţiile şi tupeul lui Blaga, Videanu, Dan Diaconescu şi toată gaşca care a căpuşat Oltchim", a declarat premierul Ponta.

Datoriile Oltchim sunt de peste 700 de milioane de euro.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că la Oltchim vor fi restructurări şi, în acelaşi timp, a făcut un apel către angajaţii combinatului chimic să oprească protestele violente, arătând că astfel de acţiuni îi îndepărtează pe investitori.

Citeşte şi Oltchim ar putea fi cumpărat de ruşi. Primarul din Râmnicul Vâlcea: Ruşii de la TISE, în discuţii avansate cu Guvernul






×
Subiecte în articol: Oltchim greva foamei
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close