Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sebastian Burduja, despre importanța securității energetice a Europei și eliminarea dependenței față de Rusia: "România are toate resursele necesare"

Ministrul Sebastian Burduja, despre importanța securității energetice a Europei și eliminarea dependenței față de Rusia: "România are toate resursele necesare"

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a subliniat importanța securității energetice a Europei și eliminarea dependenței față de Rusia.

Ministrul Sebastian Burduja, despre importanța securității energetice a Europei și eliminarea dependenței față de Rusia: "România are toate resursele necesare"
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Noi 2023   •   18:11

Reuniunea ministerială de la Budapesta a avut loc în cadrul proiectului "Coridorul Verde", care vizează conectarea energetică între Republica Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria.

Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, a subliniat importanța securității energetice a Europei și eliminarea dependenței de Rusia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Proiectul constă în realizarea unui cablu de curent continuu care va lega cele patru state, promovând astfel energia verde și curată pentru combaterea încălzirii globale și prevenirea schimbărilor climatice.

Acordul semnat la reuniune subliniază cooperarea în energii regenerabile, eficiență energetică și hidrogen verde pentru consolidarea securității sistemelor energetice și a stabilității aprovizionării.

Citește și: Ce ne aşteaptă în 2024? Ar putea veni o nouă criză? Răspunsul de la CEO-ul celui mai important producător de pe piaţa de petrol şi gaze 

De asemenea, se susține extinderea infrastructurii pentru tranzitul de energie electrică regenerabilă către România și Ungaria, cu trecerea prin Georgia, către alte țări europene.

În cadrul evenimentului, s-a semnat un Memorandum de Înțelegere între ministerele de resort din cele patru țări, având ca obiectiv aprofundarea colaborării în domeniul energiei verzi, inclusiv producția de hidrogen.

Ministrul Burduja a vorbit despre importanța eliminării dependenței europene de state care au folosit energia ca instrument de presiune asupra Uniunii Europene.

Sebastian Burduja a subliniat rolul pe care România intenționează să-l joace în proiectul "Coridorul Verde", propunând ca sediul companiei de proiect să fie la București.

"România este gata să își asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate, având toate resursele necesare: de la energie solară și eoliană la energie nucleară și surse geotermale.

Acest proiect, lansat la București în decembrie 2022, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are datoria să avanseze rapid, cu sprijinul tuturor.

Trebuie să acționăm în deplină coordonare cu strategiile noastre naționale și având perspectiva de termen lung. Se spune că uneori trebuie să plantăm sămânța unui pom la umbra căruia nu ne vom odihni niciodată, dar acesta va fi acolo pentru copiii și nepoții noștri.

Pentru un astfel de proiect suntem astăzi aici", a declarat Sebastian Burduja.

Proiectul avansează rapid, iar operatorii de sistem din cele patru țări urmează să formeze o companie de proiect, iar studiul de fezabilitate va fi atribuit în cel mai scurt timp.

Ministrul a evidențiat necesitatea acțiunii coordonate în concordanță cu strategiile naționale, subliniind că acest proiect are un impact semnificativ și de lungă durată, contribuind la securitatea energetică a regiunii.

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close