Antena 3 CNN Actualitate Secetă în România. Apă restricţionată în aproape 300 de localităţi din România

Secetă în România. Apă restricţionată în aproape 300 de localităţi din România

Administrația Națională Apele Române (ANAR) a anunţat că 274 de localități din 18 județe sunt alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață, iar 384 localități din 13 județe sunt alimentate restricționat din foraje și fântâni.

Secetă în România. Apă restricţionată în aproape 300 de localităţi din România
Sursa foto: cdc.gov
de Silvia Preda    |    28 Iul 2022   •   17:57

În principalele 40 de lacuri de acumulare există disponibil un volum de apă de 3,23 miliarde de metri cubi de apă, în scădere comparativ cu 5 iulie când erau 3,45 miliarde de metri cubi de apă. Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 74,48%, comparativ 82% în 5 iulie.

"Estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național), vom reuși, printr-o gestionare eficientă a volumelor de apă, să menținem un coeficient de umplere de peste 70%", se arată într-un comunicat al ANAR.

Debitul Dunării scade dramatic

Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în jurul valorii de 1900 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii iulie, de 5350 mc/s. Acesta va fi staționar pentru următoarele zile, apoi într-o ușoară scădere ajungând în data de 1 august în jurul valorii de 1850 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. După această dată, va înregistra o ușoară creștere și va ajunge în data de 4 august la un debit de 2000 mc/s. În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în scădere.

Conform ANAR, în ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 274 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj, Gorj, Bihor și Arad funcționează în regim restricționat.

Cele mai multe localități alimentate restricționat sunt în județele din Moldova

În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate care au ca sursă de alimentare din foraje sau drenuri, restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații. Este vorba despre un procent de 20-30% din fântânile care prezintă fenomen de secare. Astfel, în 384 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj sunt fântâni secate parțial.

×
Subiecte în articol: seceta Apă restricţionată
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close