Antena 3 CNN Actualitate Ședință de urgență la Guvern în contextul noii tulpini africane cu 50 de mutații

Ședință de urgență la Guvern în contextul noii tulpini africane cu 50 de mutații

Autoritățile din țara noastră se pregătesc să facă față noii tulpini de SARS-CoV-2. Este ședință de urgență în această dimineață la Palatul Victoria.

Ședință de urgență la Guvern în contextul noii tulpini africane cu 50 de mutații
de Gabriel Dano    |    27 Noi 2021   •   08:28

Potrivit unor surse, au fost chemați la Guvern ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful DSU, Raed Arafat și directorul INSP, Adriana Pistol. Întâlnirea vine în contextul noii tulpini cu peste 50 de mutații, care a fost descoperită în Africa și confirmată în Belgia.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis și un mesaj:

"Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2".

sursa: Facebook/ Ncolae Ionel Ciucă

Expert în sănătate publică: "Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă"

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a prezentat un grafic ce arată rata de creștere incredibilă pentru noua tulpină Omicron.

Organizația Mondială a Sănătății a atribuit vineri litera greacă Omicron unei variante de COVID-19 nou identificate în Africa de Sud.

Experții în sănătate sunt profund îngrijorați de transmisibilitatea variantei Omicron, având în vedere că are o constelație neobișnuită de mutații și un profil diferit față de alte variante.

„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus OMS într-un comunicat publicat vineri. „Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu această variantă, în comparație cu alte COV.”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a precizat că speră "cu disperare să nu se confirme datele inițiale" şi a prezentat pe pagina sa de socializare un grafic îngrijorător.

„Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă - vedeți cu roșu.Dacă datele inițiale se confirmă - noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta - creștere cu 500% mai mare.

Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale.Dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0", spune Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă tulpina africana omicron
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Ce trebuie să facă pensionarii care nu sunt acasă când le aduce poștașul plicul
x close