Antena 3 Actualitate Şef de la Crimă Organizată, urmărit penal într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere

Şef de la Crimă Organizată, urmărit penal într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere

23 Oct 2013   •   09:25
Şef de la Crimă Organizată, urmărit penal într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere
Sursa foto: Foto: Agerpres
Procurorii DIICOT fac, miercuri, 11 percheziţii în judeţul Alba, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat şi şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba-Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracţional, informează Mediafax.
   

UPDATE 11.20 -
Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, viceprimarul Devei Ovidiu Moş ar fi vizat şi el în dosarul de evaziune fiscală cu produse petroliere în care este cercetat şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu. Totodată, în dosar ar mai fi implicaţi doi poliţişti şi mai mulţi oameni de afaceri.

Astfel, în acest dosar de evaziune fiscală ar fi vizate în total zece persoane, între care directorul unei sucursale bancare, mai mulţi oameni de afaceri din judeţul Hunedoara, precum şi doi poliţişti - un subcomisar de la BCCO Alba Iulia şi un lucrător de la Crimă Organizată Deva.


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire şase persoane, membri ai unei grupări infracţionale suspectate de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu.
   
Peste opt persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Alba, la finalul percheziţiilor, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
   
Potrivit anchetatorilor, începând din 2003, învinuiţii, asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, au înfiinţat şi folosit mai multe firme fantomă pentru a derulat operaţiuni financiare fictive, respectiv fraudă de tip "carusel", privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare).
   
Membrii grupării au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului.
   
De asemenea, învinuiţii şi-ar fi însuşit fără drept, "prin utilizarea unor manopere frauduloase", aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societăţilor comerciale folosind  înscrisuri false, au precizat procurorii.
   
În această cauză a fost începută urmărirea penală şi împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba-Iulia, pentru sprijinirea grupului infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.
   
Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba-Iulia a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.
  
"Totodată, se reţine că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat. Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat", potrivit procurorilor DIICOT.
  
În aceeaşi cauză mai sunt cercetate două persoane, una pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care a fost audiată ca martor, iar cealaltă pentru favorizarea infractorului, întrucât, după ce a aflat că anchetatorii fac percheziţii domiciliare într-un dosar, l-a anunţat pe inculpatul cercetat în acea cauză despre acestea.
   
Percheziţiile sunt făcute de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba, ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia şi poliţişti de la IPJ Alba şi Hunedoara.
   
Acţiunea a fost făcută cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean  Alba, Gărzii Financiare Hunedoara şi Administraţiei Judeţene a Finanţelor  Publice Hunedoara. Suportul specializat a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close