Antena 3 CNN Actualitate Șeful comisiei SRI, explicații în urma ședinței din Parlament

Șeful comisiei SRI, explicații în urma ședinței din Parlament

Șeful comisiei SRI, explicații în urma ședinței din Parlament
03 Feb 2017   •   14:47

Șeful comisiei de control a SRI din Parlament, Adrian Țuțuianu a explicat vineri, într-o conferință de presă de la Parlament, că a solicitat conducerii SRI mai multe informații referitoare la violențele din Piața Victoriei și la corespondența dintre instituțiile direct implicate:

Principalele declarații:

Am făcut mai multe solicitări, în contextul dezbaterilor din viața publică națională legat de manifestații. Azi dimineață am adresat domnului Eduard Hellvig o scrisoare (...) în care am solicitat o informare din care să rezulte următoarele:

  • Ce informații au fost comunicate MAI, care au fost căile de transmitere și cine au fost destinatarii acestora.
  • Dacă beneficiarii legali, respectiv președintele României, premierul, ministrul de Interne și Primarul General Capitalei au fost informați în legătură cu aceste evenimente, în conformitate cu dispozițiile legale.
  • Dacă au fost înregistrate amenințări la adresa securității naționale prin acțiunile violente, dacă au fost identificate activități care urmăresc slăbirea puterii de stat sau care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului
  • În ce măsură asemenea activități fac obiectul preocupărilor Direcției Generale pentru Apărarea Constituției.

Scrisoarea a fost trimisă azi dimineață, întrebările sunt clare. În timp ce aflam aici, la discuții, am primit aceste informații, le vom studia și ne-am propus ca, în funcție de programul Parlamentului, săptămâna viitoare să avem o ședință de studiu și audieri, miercuri, la ora 14:00. Vom analiza

informarea, vom adresa invitația la audieri pentru directorul SRI, pentru adjunctul și șeful Direcției pentru Protecție a Constituției, pe doamna ministru de Interne Carmen Dan, secretari de stat și alte persoane cu funcții de conducere implicate în subiect.

În raport de ce rezultă din materialul scris și din discuțiile purtate cu persoanele menționate, vom decide dacă mai este utilă prezența altor persoane."

În plus, șeful comisiei de control a SRI, Adrian Țuțuianu, a explicat vineri, într-o conferință de presă, care sunt prioritățile comisiei în viitor și printre acestea se numără și clarificarea cazului Ghiță.

"Am discutat astăzi despre prioritățile noastre pe durata întregii legislaturi și vreau să le cunoașteți și dvs:

  • Continuarea discuțiilor și audierilor pe temele de la ședința anterioară, vorbim aici despre cazul Ghiță – Coldea. Am spus anterior că intenționăm să chemăm la audieri mai multe persoane, domnul Traian Băsescu, domnul Victor Ponta, alte persoane care ne pot da informații utile și care pot contribui, prin ceea ce vor spune comisiei, la crearea unui tablou mai complet al evenimentelor. Toți membrii comisiei au fost de acord că este nevoie de audierea acestor persoane. Intenționăm să o chemăm la audieri și pe doamna general Istode și pe domnul general Coldea.
  • O a doua prioritate a noastră – monitorizăm foarte atent ce spune presa despre SRI. Și am solicitat, printr-o scrisoare transmisă săptămna trecută, să ne fie puse la dispoziție rapoartele Curții de Conturi. În presă au apărut informații privind nereguli constatate la SRI și este datoria noastră să le clarificăm. De asemenea, tot pornind de la ce a scris presa, o să facem zilele următoare o solicitare legată de achizițiile publice făcute de SRI. Vom solicita să ni se prezinte documentațiile acestor achizițiie publice. În plus, dacă sunt rapoarte de control întocmite de instituțiile abilitate – Curtea de Conturi și ANAP, fostul ANRMAP.
  • Un al treilea lucru – am decis să constituim mai multe subcomisii în cadrul comisiei și să aducem la zi Hotărârea Parlamentului nr. 30 / 1993 și să venim în fața camerelor reunite cu un proiect de completare și modificare a acestui proiect. Pentru că din 1993 până astăzi, a trecut foarte mult timp, ne-am înțeles poate mai bine rolul și locul fiecare.

Proiectul legii bugetului de stat pentru acest an pentru Serviciul Român de Informaţii a fost aprobat, vineri, în unanimitate, în forma adoptată de Guvern, de Comisia parlamentară de control al SRI, a anunţat preşedintele comisiei, Adrian Ţuţuianu.

"Proiectul legii bugetului de stat pentru SRI a fost votat în unanimitate, fără amendamente, urmând ca pe parcursul exerciţiului bugetar comisia să controleze utilizarea banului public de către Serviciu", a precizat Ţuţuianu.

Există o diminuare cu 9,4% faţă de anul trecut.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close