Antena 3 CNN Actualitate Şeful INS: Ultimul recensământ nu este gata şi nu poate fi folosit la listele electorale

Şeful INS: Ultimul recensământ nu este gata şi nu poate fi folosit la listele electorale

Şeful INS: Ultimul recensământ nu este gata şi nu poate fi folosit la listele electorale
Sursa foto: Foto: Antena3
07 Aug 2012   •   17:52

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, s-a prezentat marţi la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat în dosarul listelor electorale folosite la referendumul organizat pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, scrie Agerpres.
   
UPDATE 19:53
- Şeful Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, a declarat la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, că a fost audiat ca martor şi că, în opinia lui, referendumul din 29 iulie a fost unul corect organizat.
   
"Mie mi se pare că a fost un referendum organizat corect", a declarat Voineagu.
   
Şeful INS a mai spus că populaţia de la ultimul recensământ nu a fost încă stabilită şi, prin urmare, nu poate fi folosită la alcătuirea listelor electorale. "Nu o avem şi nici poate fi folosită în stabilirea listelor electorale", a spus el, precizând că datele finale ale recensământului vor fi cunoscute în semestrul II al anului viitor.

Vergil Voineagu a declarat că nu ştie pentru ce a fost chemat de procurori, spunând că cel mai probabil în calitate de martor.
   
La Parchetul General a fost audiată marţi în acelaşi dosar şi preşedinta Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.
   
După încheierea referendumului din data de 29 iulie, Institutul Naţional de Statistică a comunicat Curţii Constituţionale că 'în sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetăţenilor români cu drept de vot, în sensul legislaţiei în vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică'.
   
Totodată, în adresa transmisă CCR, preşedintele INS, Vergil Voineagu, afirmă că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 'nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populaţiei de 18 ani şi peste'.
   
'Aceste date statistice devin disponibile odată cu datele definitive, cu precizarea că ele nu corespund criteriilor de stabilire a populaţiei cu drept de vot', se arată în adresa transmisă Curţii.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close