Antena 3 CNN Actualitate Șeful Poliției Capitalei recunoaște întâlnirea cu membrii clanului Duduienilor: „Nu am negociat siguranța cetățenilor”

Șeful Poliției Capitalei recunoaște întâlnirea cu membrii clanului Duduienilor: „Nu am negociat siguranța cetățenilor”

Șeful poliției române, Liviu Vasilescu, și chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, au vorbit pentru prima dată despre scandalul care a zguduit instituția.

Șeful Poliției Capitalei recunoaște întâlnirea cu membrii clanului Duduienilor: „Nu am negociat siguranța cetățenilor”
de Diana Dragotescu    |    27 Aug 2020   •   14:39

Imaginile care incriminează MAI-ul au apărut în cursul zilei de luni. Fratele lui Emi Pian, Elvis, s-ar fi întâlnit în noaptea de 8 spre 9 august cu şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, cu şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi cu şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet.

Declarațile vin după ce Președintele Iohannis a cerut șefilor să iasă public cu explicații referitor la scandalul interlopilor care a zguduit Poliția Română

„Referitor la afirmațiile apărure recent în spațiul public potrivit cărora reprezentanți ai Poliției Române s-au întâlnit în ziua de sâmbătă 8 august a anului curent cu anumite persoane pentru corecta informare, facem următoarele precizări. Evenimentul din București de la începutul lunii august a fost permanent monitorizat de către mai multe structuri MAI, misiunea fiind aceea de a proveni producerea unor incidente grave. Urmare analizelor de risc, a rezultat că era pusă în pericol sănătatea persoanelor din București, erau date și informații că la procesiunea de duminica 9 august erau asteptate să participe 3.000 de persoane. Această situație putea să conducă la răspândirea infecției cu coronavirus, prin încălcarea normelor. Exista riscul producerii unor acte de violențe de natură sa afecteze ordinea publică din Capitală” a declarat Bogdan Despescu. 

Bogdan Despescu a menționat că anterior întâlnirii au fost organizate mai multe operațiuni pentru a asigura liniștea publică și pentru a descuraja un eventual conflict. 

„Aceste acțiuni mediatizate în ultima perioadă au arătat implicarea noastră în combaterea inftacționalității. Din păcate, sâmbătă, 8 august, nu am putut continua în același mod activitățile programate, instanța respingând 33 de percheziții, unele dintre acestea urmând a fost organizate în municipiul București. De aceea, am cerut devansarea funeraliilor. Modul în care ne-am desfășurat acțiunea a fost asumat pentru a preveni incidente violente în 9 august. Poliția Română nu a negociat siguranța cetățenilor cu nicio persoană, nu a negociat nici aplicarea legii, ci s-au impus măsuri de natură să prevină producerea unor evenimente grave. Nu fugim de responsabilitate. Venim cu răspunsuri când suntem siguri că explicațiile publice nu afectează anchetele pe care le derulăm”, a adăugat sursa citată.

Șeful poliției Capitalei, Liviu Vasilescu, a recunoscut implicarea în scandal: „A fost o operațiune oficială a Poliției pentru a asigura prin toate mijloacele legale siguranța cetățeanului. Această abordare a situației pe care am avut-o a condus la un rezultat bun, pentru că acum nu avem alte victime și nu am avut imagini cu sute de persoane și un potențial scandal în stradă care ar fi făcut mult rău, nu doar Poliției Române, ci chiar românilor, sănatatea și liniștea locuitorilor Capitalei”.

„La acel moment au cântărit mai mult decât faptul că ulterior acțiunea mea ar fi putut fi interpretată greșit. Am făcut un demers absolut legal, l-am făcut cu bună-credință că așa vom reuși să rezolvăm lucrurile, cu eficiența maximă, pentru a proteja populația. Noi polițiștii avem de-a face în fiecare zi cu oameni certați cu legea, cu potențiale pericole, să știți că primele arme pe care le folosim înainte de a-i aduce pe toți în fața procurorului sunt prevenirea, dialogul, convingerea și forța graduală, nu direct pistolul. Asigur cetățenii și pe toți colegii mei că nu am negociat și nu o sa negociez niciodată siguranța cetățeanului și demnitatea polițistului”, a precizat șeful Poliției Române.  

Cutremur în Ministerul de Interne! Șefii Poliției Române s-au întâlnit cu liderii clanului Duduianu

Fratele interlopului ucis a povestit că în noaptea de 8 spre 9 august șeful Poliției sector 5, Cătălin Păștin, și șeful poliției Capitalei, Bogdan Berechet, ar fi mers acasă la el acasă după miezul nopții.

Cei doi l-au rugat pe Elvis Pian să meargă cu ei la o biserică, acolo unde erau aşteptaţi de şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu. Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române, l-ar fi rugat pe interlop să îşi scoată fratele decedat din casă, pentru ca Poliţia să nu se facă de râs din pricina faptului că nu a dispus sancţiuni împotriva interlopilor.

×
Subiecte în articol: Politie clanul duduianu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close