Sinteza Zilei: Ce se va întâmpla cu copiii familiei Bodnariu. Apel la solidaritate între români

10 Ian 2016   •   22:37

Cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost luați de serviciul norvegian Barnevernet, a fost discutat duminică, la ”Sinteza Zilei”. 

Problema este una complexă și delicată în același timp și a dus la numeroase proteste în semn de solidaritate, în țară și peste hotare. Peste 15.000 de români au manifestat în SUA, Canada sau România.

”Sunt interzis, consternat, chiar blocat. Am senzația că văd o casă în flăcări și proprietarul își vopsește ferestrele. Confiscă acești copii, au niște principii solide. Nu vreau să fiu malițios, dar în zonele acelea există și bordeluri pentru zoofili. Există o decădere...Nu înțeleg de unde atâta dușmănie împotriva creștinismului” a spus actorul Florin Zamfirescu.


Reacția de solidaritate este una unică în Europa, crede europarlamentarul Renate Weber.

”Faptul că există așa o solidaritate, cred că este ceva unic în Europa. Mi se pare ceva fantastic. Asta trebuie să continue. Presiunea aceasta din partea oamenilor și a presei nu trebuie să slăbească nici o clipă. Norvegia a avut probleme exact pentru ce făcea musulmanilor. Formula cu îndoctrinarea nu ține. Există școli catolice, luterane, despre ce vorbim aici?” a afirmat europarlamentarul.


Emanuel a trăit 20 de ani în canalele din București. A reușit să iasă la lumină, pentru că niște oameni i-au arătat că există Dumnezeu. Acum lucrează la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Capitală, unde a fost votat de mai multe ori ”angajatul anului”.

”O cunosc pe Ruth, am făcut parte din program. Când sunt liber mai trec pe acolo, mai ajut. Mi s-a părut un om extraordinar, calm, blând. E lipsă de bun-simț și de respect. Nu îi poți lua din sânul familiei” a povestit Emanuel.


”Dragostea de mamă este mai puternică. Am stat mult la orfelinat. Mi-a lipsit dragostea părinților. I-am cunoscut, dar foarte târziu. Aș vrea să-i spun lui Ruth să fie puternică și să nu își piardă speranța” a fost mesajul soției lui Emanuel.

Vicepreședintele Parlamentul European, Ioan Mircea Pașcu, a comparat sistemul din Norvegia cu cel din Coreea de Nord.


”M-am întrebat care e diferența între un stat super-democratic și Coreea de Nord? Ma întreb dacă ar fi reacționat la fel, dacă eram catolici sau protestanți. Norvegia este o țară cu foarte multe lucruri pozitive. Norvegia a făcut multe pentru noi, dar ce mi-e teamă, prin această chestiune imaginea Norvegiei va rămâne cantonată pe aceste chestiuni” a precizat Ioan Mircea Pașcu.

”L-am ascultat cu mare dragoste pe maestrul Florin Zamfirescu. Este clar o diferență de abordare. În țările nordice într-adevăr copiii sunt ai statului. Dacă în lume există state fundamentalist religioase, există state fundamentalist laice, cum sunt statele nordice. Ce se poate face? Exact ce se întâmplă acum. O mare solidaritate în toată lumea. Cu dragoste, singura noastră șansă este să arătăm Norvegiei că familia Bodnariu își iubește copiii ca ochii din cap, dar că există o abordare culturală diferită” a explicat analistul Bogdan Chirieac.


”Nu cred că diferențele culturale pot fi scuze pentru abuzuri. Dacă fac o greșeală, e o greșeală. Dacă luăm diferențele culturale, hai să-i înțelegem și pe Statul Islamic, fiecare are o altă cultură” crede Mugur Ciuvică.

Marius și Ruth Bodnariu s-au aflat în legătură directă, prin Skype, cu cei din platoul emisiunii. Cei doi, copleșiți de durere, au spus că nu își fac planuri pe termen lung, ci se gândesc doar la ziua următoare.


”Nu putem să ne gândim prea departe. Sunt perioade ale zilei, un telefon poate schimba situația. Ori pozitiv, ori negativ. Numai faptul că vedem un copil cu părinții lui ne poate schimba starea emoțională. Nu avem cuvinte să descriem aprecierea față de solidaritatea oamenilor. Miercuri am fost împreună cu bebele, soția i-a văzut și pe băieți” a povestit Marius Bodnariu.

”Am ascultat cu mare atenție discuțiile. Am ascultat și argumentele avocaților diavolului. Cei care conduc România, noi toți, suntem statul român. Avem două tipuri de obligație. Una constituțională. Există articolul 17, privind protejarea cetățenilor din străinătate. Din clipa în care acești copii s-au născut au devenit cetățeni români. Potrivit dreptului sângelui. Cu sau fără acte” a explicat Titus Corlățean, fost ministru de Externe.


Copiii soţilor Bodnariu - românul Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală -, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. Părinții sunt acuzați de abuz și îndoctrinare religioasă, iar autoritățile norvegiene au demarat procedurile de adopție.ExitPOLL
x close