Antena 3 CNN Actualitate Sinteza Zilei: Top nesimţiţii României. Salariu de bugetar: 2 miliarde de lei?

Sinteza Zilei: Top nesimţiţii României. Salariu de bugetar: 2 miliarde de lei?

Sinteza Zilei: Top nesimţiţii României. Salariu de bugetar: 2 miliarde de lei?
09 Oct 2008   •   22:11

Invitaţii ediţiei de joi a emisiunii "Sinteza Zilei" au fost Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, profesorul Bogdan Teodorescu şi analistul Ion Cristoiu. "Top nesimţiţii României" a fost tema abordată de aceştia.
Nesimţirea în România devine din ce în ce mai des întâlnită. De la colţul străzii, unde oamenii se iau la bătaie pentru lipsa unui loc de parcare, până la salariile şi, implicit, pensiile exagerate ale unor români cu funcţii mai mult sau mai puţin importante.
În cadrul emisiunii au fost prezentate mai multe înregistrări video în care nesimţirea primează. De la oameni de rând care-şi parchează SUV-urile pe trotuar, până la tineri omorâţi pe trecerea de pietoni şi mai mult, copii ai străzii brutalizaţi de poliţişti fără niciun motiv, cu toţii au aceeaşi atitudine de sfidare faţă de tot ceea ce îi înconjoară, faţă de oamenii din jurul lor, faţă de societatea în care trăiesc.
"Mi se pare îngrozitor. N-am văzut niciodată filmat un mort în direct pe trecerea de pietoni", a declarat Bogdan Teodorescu după vizionarea imaginilor difuzate. Acesta susţine că astfel de lucruri se întâmplă peste tot în lume, pentru că orice societate are infractorii ei. Problema apare, însă, atunci când aceştia nu sunt pedepsiţi, părere împărtăşită şi de preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică. "Toate aceste lucruri ne spun de fapt că statul român nu are niciun fel de reacţie (...) Dacă oamenii care fac genul acesta de lucruri nu plătesc niciodată pentru faptele lor, aceştia vor continua să le facă", susţine Teodorescu. În viziunea acestuia, definiţia "jmecherului" român este "omul care trăieşte în afara consecinţelor", subliniind faptul că problema vine de sus, chiar de la preşedintele Traian Băsescu, care reprezintă un model greşit pentru populaţie.
Salariile şi, implicit, pensiile de-a dreptul nesimţite ale unor români reprezintă o altă dovadă a sistemului eronat în principiul căruia funcţionează ţara noastră. În legătură cu acest subiect, Mugur Ciuvică este de părere că pentru anumite funcţii din sistemul economic, trebuie să li se facă un salariu stimulativ, pentru că altminteri nu ar veni nimeni să lucreze la stat, dar "deja, lucrurile astea au depăşit o limită a bunului simţ". "Omul care reglementează energia primeste 2 miliarde. Atunci, Isărescu, care se ocupă de tot sistemul financiar, ar trebui sa aibă 20 de miliarde? (...) Nu mai există o balanţă", susţine acesta.
"Sinteza Zilei" a pus la dispoziţia telespectatorilor săi un top al pensiilor nesimţite din sistemul bugetar, top pe care îl puteţi regăsi mai jos:
1. Fost director Autoritatea Aeronautică Civilă Română - 350 milioane lei
2. Foşti şi actuali şefi de penitenciare - 268, respectiv 308 milioane lei
3. Dan Drosu Şaguna, fost preşedinte Curtea de Conturi - 167 milioane lei
4. Director al Penitenciarului Colibaşi - 180 milioane lei
5. Gen (r) Nicolae Pleşiţă, fost Şef al Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii - 65 milioane lei
Cu toate acestea, nume importante din cultura românească, precum Nicu Constantin (actor), Dan Iordăchescu (bariton), Jean Constantin (actor), Victor Rebengiuc (actor), Ion Lucian (actor), Mioara Veliciu (artistă), Olga Tudorache (actriţă), Stela Popescu (actriţă) şi mulţi alţii sunt nevoiţi să trăiască cu pensii cuprinse între 3 şi 15 milioane de lei vechi.
Anten3.ro

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close