Antena 3 CNN Actualitate Situaţie dezastruoasă în industria hotelieră din România

Situaţie dezastruoasă în industria hotelieră din România

Situaţie dezastruoasă în industria hotelieră din România
Sursa foto: Foto: blog.hostelbookers.com
11 Noi 2013   •   15:42
Mai mult de 70% dintre hotelurile din România sunt de vânzare, intrucât nu sunt profitabile, a declarat luni vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoş Răducan.

"Unele dintre hotelurile care sunt acum de vânzare au fost construite în perioada de boom economic, când banii erau ieftini, dar în timp proprietarii au constatat că afacerea nu este rentabilă dacă nu este condusă de profesionişti sau locaţia nu a fost bine aleasă", a spus Răducan, citat de Mediafax.

Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc a mai afirmat că sunt de vânzare şi hoteluri de 2-3 stele, dar şi unele de cinci stele, afiliate la diverse lanţuri internaţionale.

În ultimul an, gradul mediu de ocupare a hotelurilor a scăzut sub 30%, ceea ce face ca afacerile să fie nerentabile, pe fondul creşterii taxelor şi impozitelor şi a costului utilităţilor.

Mulţi proprietari de hoteluri, conştienţi că un activ închis se degradează, încearcă să închirieze sau să dea în locaţie de gestiune unitatea de cazare.

"Din cauza creşterii presiunii fiscale, tot mai mulţi proprietari preferă să rişte şi să lucreze fără clasificare, ceea ce a făcut ca în ultimul an numărul locurilor neclasificate să crească foarte mult", a mai spus vicepreşedintele FPTR, care estimează că pe litoral numărul locurilor de cazare neclasificate l-a egalat pe cel din unităţile clasificate.

Din 2008 şi până în prezent, numărul hotelurilor a crescut de la 1.111 la 1.400 de unităţi şi numărul hostelurilor a urcat de la 46 la 178. În prezent, în România există peste 500 de pensiuni urbane şi rurale.

 

 

 

×
Subiecte în articol: hotel
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close