Antena 3 CNN Actualitate Ultimele pregătiri pentru slujba de Bobotează. Patriarhia anunță restricții

Ultimele pregătiri pentru slujba de Bobotează. Patriarhia anunță restricții

S-au făcut ultimele pregătiri pentru sfinţirea apei de Bobotează. La Patriarhie, aghiasma a fost îmbuteliată în sticle şi împărţită credincioşilor. În Constanţa, liturghia va avea loc la Catedrala Arhiepiscopală din oraş şi va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Teodosie.

Ultimele pregătiri pentru slujba de Bobotează. Patriarhia anunță restricții
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    Radu Tiliță    |    05 Ian 2021   •   21:00

Conform tradiției, în ajunul zilei de Bobotează, la Patriarhie a avut loc slujba de sfințire a Aghiasmei Mari, iar în altarul de vară, apa a fost îmbuteliată în sticle de un litru. Pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2, anul acesta, ceremonia vine la pachet cu restricții.

Bobotează 2021. Ce trebuie să ştie credincioşii care vor merge la slujba de la Patriarhia Română din Bucureşti

''Patriarhia Română a renunțat la folosirea a celor vase mari care erau folosite în anii anteriori pentru a depozita aghiasma. Accesul pe Dealul Patriarhiei se va face pe un culoar bine determinat, menținând această distanțare de 1,5 metri'', a declarat preotul Florin Petre pentru Antena 3.

Bobotează 2021. În Capitală, credincioşii vor primi agheasmă în sticle de plastic

Credincioşii sunt aşteptaţi pe Dealul Patriarhiei începând cu ora 07:00, însă aceştia vor putea urca doar din zona Pieţei Unirii. Culoarul unic va putea fi format până la ora 14:00. 

ÎPS Daniel va ieşi în faţa credincioşilor la ora 12:00 pentru a ţine slujba de binecuvântare.

În ajunul Bobotezei, pragul Patriarhiei a fost trecut de numeoroşi enoriaşi.

Forfotă mare a fost şi în ţară. La Galaţi, mulţi credicioşi au mers la biserici să ia aghiasmă încă din ajunul Bobotezei pentru a evita aglomeraţia.

Ajunul zilei de Bobotează este încărcat cu tradiţii.

Bobotează 2021. Fetele nemăritate au ocazia își viseze alesul

Din bătrâni, se spune că în Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care doresc să-și viseze ursitul în anul respectiv trebuie să țină post și să-și pună busuioc sfințit, primit sau "furat" de la preot. 

Seara, busuiocul se pune sub pernă și se înalță o rugăciune la Dumnezeu și Sfântului Ion pentru ajutor în aflarea dragostei. 

Credincioşii ţin post negru, iar preotul colindă casele şi sfinţeşte bucate de post pregătite de gospodine. În plus, în noaptea de Bobotează, fetele nemăritate îşi pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa ursitul.  

Sărbătorită pe 6 ianuarie, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, prin marcare zilei în care a fost botezat Isus Hristos de Ioan Botezătorul. 

×
Subiecte în articol: boboteaza 2021 pregatiri slujba busuioc
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close